Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΤΣΙΡΚΟ

11/16/2012 - 17:47
Το εφετείο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ανέτρεψε την καταδίκη των Κροατών απόστρατων στρατηγών Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς, απαλλάσσοντάς τους από τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.
Οι απόστρατοι στρατηγοί θεωρούνται στη χώρα τους «ήρωες της ανεξαρτησίας».
Πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί (τον Απρίλιο του 2011) σε 24 χρόνια (για τον Άντε Γκοτόβινα) και 18 χρόνια φυλάκισης (για τον Μλάντεν Μάρκατς) για ανθρωποκτονίες, ωμότητες και απάνθρωπες πράξεις στη διάρκεια του πολέμου της Κροατίας (1991-95) εναντίον των Σέρβων της πατρίδας τους.
«Το εφετείο αποφάσισε την απαλλαγή τους» ανακοίνωσε ο δικαστής Θίοντορ Μέρον από τη έδρα του δικαστηρίου στη Χάγη.
Ο Γκοτόβινα ήταν επικεφαλής της επιχείρησης «Καταιγίδα» που είχε στόχο την επανακατάληψη της αυτοαποκαλούμενης Σερβικής Δημοκρατίας της Κράινα, ενός από τους τελευταίους θυλάκους αντίστασης των Σέρβων της Κροατίας το 1995.
«Εφ' όσον καταρρίφθηκε το επιχείρημα του δικαστικού συμβουλίου του ICTY ότι η πυρπόληση των πόλεων (Κνιν, Γκράτσατς, Όμπροβατς και Μπένκοβατς) ήταν παράνομη, το εφετείο θεωρεί ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο με στόχο την απομάκρυνση του σερβικού άμαχου πληθυσμού από την Κράινα με την απειλή βίας ή με τη βία» τόνισε ο πρόεδρος του συμβουλίου εφετών.
Πανηγυρισμοί στην Κροατία, καταδικάζει η Σερβία
«Έφυγε ένα βάρος από την καρδιά μου»: Με αυτήν την φράση υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς την απόφαση του Εφετείου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).
Ο Ζ.Μιλάνοβιτς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα της κροατικής κυβέρνησης, υπενθύμισε ότι πρόκειται για μία διαδικασία που διήρκεσε 17 χρόνια και εκτίμησε ότι η σημερινή απόφαση είναι σημαντική για τους δύο στρατηγούς, για τις οικογένειές τους, αλλά και για την Κροατία.
«Είναι προφανές ότι αυτοί οι δύο είναι αθώοι άνθρωποι» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος δεν ήταν αιματηρός και ότι δεν υπήρξαν λάθη, αλλά για αυτά, όπως είπε, δεν είναι υπεύθυνη η χώρα, ούτε οι Μάρκατς και Γκοτόβινα.
Με ενθουσιασμό και επιφωνήματα ικανοποίησης χιλιάδες βετεράνοι πολέμου και πολίτες, συγκεντρωμένοι στην πλατεία Γέλατσιτς του Ζάγκρεμπ, άκουσαν την ετυμηγορία του συμβουλίου εφετών του ICTY.
Την ώρα που ο πρόεδρος του δικαστικού συμβουλίου ανακοίνωνε την αθωωτική απόφαση, οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να φωνάζουν «Άντε, Άντε».
Στην κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ άρχισαν οι πανηγυρισμοί, με τους βετεράνους πολέμου να κρατούν σημαίες της Κροατίας και των στρατιωτικών μονάδων που συμμετείχαν στον πόλεμο και διερχόμενους οδηγούς να κορνάρουν και να φωνάζουν συνθήματα υπέρ των στρατηγών.
Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν το βράδυ της Πέμπτης σε λειτουργίες και αγρυπνίες υπέρ του Γκοτόβινα και του Μάρκατς σε όλη την Κροατία.
Η αθώωση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) των δύο Κροατών στρατηγών, Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς ήταν πολιτική απόφαση που δεν θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας υπογράμμισε ότι η απόφαση του ICTY βάζει τους Σέρβους στη θέση του ενόχου, αν και στην Κνίνσκα Κράινα ήταν τα θύματα του μεγαλύτερου διωγμού μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Η σημερινή απόφαση του ICTY θα ανοίξει παλιές πληγές και οι Σέρβοι στην Κροατία, οι λίγοι που έμειναν και ζουν εκεί, θα μπουν στη θέση των ενόχων σε βάρος των οποίων οποιοσδήποτε θα μπορεί ατιμώρητα να εφαρμόζει τη δίκη του δικαιοσύνη» εκτίμησε ο κ. Νίκολιτς.
«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης "Καταιγίδα" εκδιώχθηκαν περισσότεροι από 220.000 Σέρβοι και δολοφονήθηκαν χιλιάδες άοπλοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Ποιος ευθύνεται γι' αυτό; Με τη σημερινή απόφαση του ICTY η Κροατία μπορεί νόμιμα να γιορτάζει το μεγαλύτερο διωγμό μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» επισήμανε ο πρόεδρος της Σερβίας.
«Αν υπήρχε μέχρι τώρα λόγος να πιστεύουμε εκείνους που υποστήριζαν ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία είναι ουδέτερο, δίκαιο και κάτι περισσότερο από δικαστήριο για τη Σερβία και το σερβικό λαό, με τη νέα αυτή απόφαση για τη απελευθέρωση εγκληματιών πολέμου αυτό διαψεύδεται» τόνισε.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι στηρίζει το έργο του ICTY και εξέφρασε συμπόνια για τα θύματα πολέμου, δήλωσε ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....