Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

РУСИ ПОТВРДИЛИ: Србија улази у војну и политичку унију са Русијом!

Србија ће ускоро добити статус сталног посматрача у “Организацији споразума о колективној безбедности” (ЦСТО) коју чине Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија, Таџикистан и Узбекистан, а у наредном периоду о томе ће расправљати и Скупштина Србије која би требала да оформи делегацију парламентараца у циљу прикључења овој Евроазијској организацији.

Ово је пренео утицајни руски државни портал “Вести.ру” који чланство Србије у војно-политичкој заједници држава Евроазије (ЦСТО) наводи као један од резултата недавне посете заменика рускох премијера Дмитрија Рогозина Београду.
О могућности уласка Србије у Евроазијски савез извештавају и РИА Новости које наводе да би поред наше земље, чланица СТО могла да постане и Украјина.
-За сада се може говорити само о парламентарним и другим контактима заинтересованих страна у оквиру борбе са заједничким претњама и изазовима тероризмом, трговином наркотицима и људима али је то свакако пут ка пуноправном чланству у Евроазијски савез, наводе РИА Новости.
Москва, која је иницирала стварање ЦСТО, у последње време инсистира на јачању и институционализацији те организације. Са тим циљем формиране су колективне оружане снаге за оперативно деловање, које би могле да делују на територији било које земље чланице, а чију окосницу чине руске трупе. Евроазијску организацију ЦСТО на Западу карактеришу као својеврстан одговор Москве и Руске федерације НАТО пакту.
Војно-политичка заједница ЦСТО створена је од стране једног броја држава Евроазије на основу Уговора о колективној безбедности (ЦСТ) који је потписан ј15. маја 1992.
Према Уговору, државе чланице гарантују своју безбедност на колективној основи. Према члану 4 предвиђено је да у случају акта агресије против било које од држава чланица остале чланице пруже неопходну помоћ укључујући и војну помоћ.
У Русији али и ван ње , организацију ЦСТО виде као наследницу некадашњег Варшавског уговора који је током хладног рата педесетих година али и касније представљао противтежу НАТО пакту.
Генерал-пуковник Леонид Ивашов, који је био један од учесника уговора потписаног у Ташкенту 1992. којимје створен Евроазијски савез недавно је изјавио како је стварање овакве организације било замишљено још пре 20 година како би се осигурала сигурност на “постсовјетском простору” и да ЦСТО свакако предтавља велики корак напред за глобални мир.

Извор: Правда

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες