Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Budžetski deficit Srbije 147,9 milijardi dinara

BEOGRAD - Deficit budžeta Srbije u prvih deset meseci ove godine bio je 147,9 milijardi dinara, pri čemu su prihodi bili 654,9 milijardi, a rashodi 802,8 milijarde, objavilo je Ministarstvo finansija i privrede.
dinar9
Deficit predviđen rebalansom budžeta za ovu godinu je 203,6 milijardi dinara.
Krajem septembra na snagu je stupio rebalans budžeta za 2012. godinu u kome se efektuiraju mere fiskalne konsolidacije, kao što su uštede na rashodnoj strani i primena određenih poreskih politika na prihodnoj strani.
Jedna od primenjenih mera je i napuštanje koncepta sopstvenih prihoda i svrstavanje svih prihoda budžetskih korisnika u opšte prihode budžeta. U oktobru je zabeležen deficit u iznosu od 2,7 milijardi dinara.Prihodi su ostvareni u iznosu od 93,3 milijarde dinara. Visoko ostvarenje prihoda je rezultat kombinovanih uticaja izmene poreske politike i specifičnosti vezanih za mesečnu naplatu prihoda.
Poreski prihodi iznosili su 75,8 milijardi dinara, a neporeski 17,5 milijardi. Najveći prihod, kao i obično, zabeležen je po osnovu PDV-a i iznosi 39,1 milijardi dinara, a po osnovu akciza je ostvareno 24,5 milijardi dinara.
Povećanje opšte stope PDV, sa 18 na 20 odsto, i činjenica da je oktobar mesec kada se uplaćuju tromesečne obaveze po osnovu PDV, uticale su na najviše mesečno ostvarenje ove godine.
Rekordno ostvarenje akciza rezultat je, s jedne strane, prenosa dela uplate iz septembra, a sa druge strane nastojanja obveznika akciza da preduprede više akcizne stope plaćanjem obaveza pre nego što nove stope stupe na snagu.
Efekti izmena akcizne politike ispoljiće se u novembru s obzirom da se tada plaćaju obaveze iz oktobra. Od ostalih kategorija poreskih prihoda može se izdvojiti porez na dohodak, kod koga je ostvaren veći priliv po osnovu ostalih poreza iz ove kategorije, prvenstveno poreza na dividende i poreza na prihode od kamate s obzirom na povećanje poreskih stopa sa 10 na 15 odsto kod oba poreza.
Kod neporeskih prihoda, pored redovnih koji su bili na uobičajenom nivou, zabeležen je prihod po osnovu planirane uplate dela dobiti javnih preduzeća od preko tri milijarde dinara, a po osnovu premije na emisiju evroobveznica u iznosu od 3,8 milijardi.
Prihod od oko četiri milijarde dinara zabeležen je po osnovu gašenja računa sopstvenih prihoda budžetskih korisnika koji su bili van budžetske evidencije i njihovog pripajanja opštim budžetskim prihodima.
Rashodi budžeta u oktobru 2012. godine izvršeni su u iznosu od 96 milijardi dinara. Najveće odstupanje od uobičajenog mesečnog izvršenja beleži se kod subvencija. U pitanju je plaćanje zaostalih obaveza po osnovu poljoprivrednih subvencija, kao i učešća Republike u projektu "Fijat".
Značajno veći iznos beleže i rashodi po osnovu kamata što je karakteristično za ovaj i prethodni mesec (otplata kamata na međunarodne kredite). Odstupanje kod kapitalnih izdataka odnosi se na otkup kukuruza za robne rezerve.
Najveće stavke na rashodnoj strani predstavljaju isplata plata zaposlenima i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (PIO fond, RFZO, Nacionalna služba za zapošljavanje), čiji se najveći deo odnosi na penzije

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου