Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Eksperiment: I majmunima smeta kad im je "plata" manja od kolegine (VIDEO)

ATLANTA - Baš kao ni ljudi, ni majmuni nisu ravnodušni na nepravdu, što je pokazao eksperiment naučnika sa Emori univerziteta u Atlanti.
majmuni-eksperiment
Kada su za isti obavljeni zadatak dva majmuna bila nejednako nagrađena, onaj koji je ostao oštećen razbesneo se i gađao naučnicu krastavcem.
Primatolog Frans de Val pre deset godina je izvršio eksperiment sa majmunima kapucinima, kojim je dokazao da primati burno reaguju na nepravdu. Profesor na Emori univerzitetu ponovio je ogled ove godine, a rezultate je zabeležio kamerom.
Dva majmuna su dobila isti zadatak, koji se sastojao u tome da kroz rupu na staklu dodaju naučnici kamen. Iako su obe životinje bile podjednako uspešne, jedna je kao nagradu dobila komadić krastavca, a druga zrno grožđa.
Kada je majmun u levom kavezu prvi put dobio krastavac, pojeo ga je bez razmišljanja, ali čim je shvatio da je njegov prijatelj bogatije nagrađen, počeo je da odbija krastavce i da ih izbacuje kroz otvor na staklu.
Bes i razočaranje zbog očigledne nepravde kapucin je pokazao skačući po kavezu i pokušavajući da i sam dohvati grožđe kojim se sladio njegov novi suparnik.
"Ako oba majmuna nagradite krastavcem, bez problema će obaviti zadatak i do 25 puta zaredom. Međutim, ako jednom date grožđe i tako narušite jednakost, stvari se menjaju", izjavio je Frans de Val, a prenosi "Daily mail".
Profesor je dodao da je isti eksperiment izvršen nad šimpanzama, psima i pticama, i svaki put je davao jednake rezultate.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....