Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Grci u inostranstvo prebacili 33 milijarde evra

Grci su protekle tri godine u inostranstvo prebacili 33 milijarde evra, uglavnom u banke u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Švajcarskoj, objavilo je internet-izdanje atinskog dnevnika „Naftemboriki“.

Od 2009. godine do sada registrovano je oko tri miliona transkacija fizičkih lica prema inostranim bankama, saopšteno je na četvrtom poreskom forumu u Solunu.


Prema podacima, koje je saopštilo grčko Ministarstvo finansija, u tom periodu izvršeno je oko 10.000 provjera u vezi sa utajom poreza ili pranjem novca.


Početkom mjeseca u sudu u Atini završeno je suđenje novinaru Kostasu Vaksevanisu, koga je Tužilaštvo optužilo za nedozvoljeno širenje ličnih podataka zbog objavljivanja imena korisnika bankarskih računa u Švajcarskoj.


Vaksevanis je tada oslobođen krivice, ali je Tužilaštvo uložilo prigovor na presudu i on će se početkom sljedećeg mjeseca ponovo naći u sudnici.


Vaksevanis, izdavač istraživačkog časopisa „Hot Dok“, koji je objavio više od 2.000 imena sunarodnika sa bankarskim računima optužio je grčku političku i biznis elitu u pokušaju da uguši štampu, kako bi prikrila korupciju koja razara zemlju.


Za krivično djelo otkrivanja ličnih podataka Vaksevanis može da dobije do tri godine zatvora. (Capital.ba)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου