Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Najveća kriza Beogradske berze u novijoj istoriji

BEOGRAD - Tržište kapitala u Srbiji možda se nalazi u najtežoj situaciji u novijoj istoriji, a to se ogleda u padu aktivnosti i entuzijazma učesnika na tom tržištu, izjavila je direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić.
beogradska-berza
Iako je Beogradska berza dobila poverenje učesnika i radi na unapređenju transparentnosti i novim proizvodima, to je ipak nedovoljan podsticaj za razvoj tržišta kapitala, čija je uloga minimizirana u strateškom pristupu ekonomskim reformama u zemlji, kazala je ona juče na otvaranju 11. Međunarodne konferencije Beogradske berze.
"Rezultat je plitko i nedovoljno likvidno tržište, nesigurnost i uzdržavanje investitora od ozbiljnijih ulaganja", ocenila je Dostanić.
Podsećajući da u Srbiji do sada nije sprovedena nijedna inicijalna javna ponuda, ona je dodala da poznate privatne srpske kompanije pokušavaju da izdejstvuju povoljnije kreditne uslove, sa predlaganjem korekcija u monetarnoj politici.
Predsednik Komisije za hartije od vrednosti Zoran Ćirović deli mišljenje direktorke Berze da je tržište kapitala u Srbiji u krizi, napomenuvši da je situacija takva i u celom regionu.
On je ukazao na novi Zakon o tržištu kapitala, koji je stupio na snagu prošle godine, istakavši da je to moderan i kvalitetan pravni akt, koji doprinosi boljoj zaštiti investitora i obezbeđuje efikasno i transparentno tržište.
"Imamo Zakon koji je dobar, ali je tržište mrtvo. Tržišni učesnici rade na rubu egzistencije i mnoge mogućnosti Zakona ne mogu da se iskoriste, jer je nivo usluga vrlo skučen i ograničen", objasnio je Ćirović.
Ističući da imamo nerazvijeno tržište, sa malim brojem hartija od vrednosti, on je dodao da je napravljen pomak na tržištu korporativnih i municipalnih obveznica.
Ćirović je podsetio da su sa emisijom municipalnih obveznica počeli Novi Sad i Pančevo i izrazio očekivanje da će još neke lokalne samouprave krenuti u tom pravcu.
Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Veselin Pješčić rekao je da su emitovanje municipalnih obveznica i dugoročnih hartija od vrednosti prvi koraci ozbiljnijeg razvoja tržišta kapitala i zamajac daljeg tržišnog razvoja.
On je naveo da su tri poželjna pravca razvoja tog tržišta - dalji razvoj primarnog i unapređenje sekundarnog tržišta kapitala, proširenje kruga emitera i investicione baze dužničkih hartija od vrednosti i razvoj dinarskih instrumenata duga kako bi se pozitivno uticalo na veću upotrebu dinara i stabilnost domaćeg finansijskog sektora.
Pješčić je napomenuo da su Sosijete ženeral banka i Erste banka prve koje su emitovale dužničke dugoročne hartije od vrednosti i izrazio očekivanje da će i druge banke slediti taj primer.
"To je pokazalo da se na tržištu investira i u dužničke hartije od vrednosti", dodao je viceguverner.
On je ukazao da veće učešće dinarskih izvora finansiranja podrazumeva veći potencijal dinarskog kreditiranja i manje učešće deviznog rizika, što za NBS znači veću finansijsku stabilnost.
Uporedo sa konferencijom održava se i Investitorska konferencija, na kojoj će se susresti predstavnici 12 listiranih kompanija i profesionalnih investora.
Beogradska berza je juče obeležila slavu Aranđelovdan, na dan kada je 1894. godine održana prva skupština Berze u Građanskoj kasini, izabrana stalna uprava i prvi berzanski posrednici.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....