Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Tračak nade za sve Grke

Posle 13 sati pregovaranja u Briselu, predstavnici evrozone i Međunarodni monetarni fond postigli su dogovor o novom kreditu za Grčku od 43,7 milijardi evra, kao i o otpisivanju velikog dela duga te zemlje narednih decenija.

"Grčka treba da ispuni niz dogovorenih uslova, ali odluka će sigurno smanjiti neizvesnost i ojačati poverenje u Evropu i Grčku", izjavio je predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi.


Grčki premijer Antonis Samaras je pozdravio dogovor, dok je nemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao da će dogovoreni paket biti predstavljen nemačkim poslanicima do kraja nedelje.


I parlamenti ostalih zemalja članica će morati da odobre dogovor.


"Sve je dobro pošlo. Svi Grci su se borili za tu odluku i sutra je novi dan za svakog Grka", kazao je Samaras, preneo je AFP.


Ministri finansija, MMF i ECB su saopštili da će Grčka dobiti novac u četiri rate koje će biti isplaćivane od 13. decembra do kraja marta, pod uslovom da Grčka vrati ostvareni prihod izvornim kreditorima i da sprovede poreske reforme dogovorene sa kreditorima.


Direktorka MMF Kristin Lagard je izjavila da je cilj pregovora da se odnos grčkog duga i BDP do 2020. godine smanji sa sadašnjih 144 na 124 odsto, a da do 2022. bude znatno ispod 110 odsto.


"MMF želi da bude siguran da će partneri u evrozoni preduzeti neophodne mere da dovedu grčki dug na održivi put i danas mogu reći da je to postignuto", rekla je Lagardova. (Tanjug)

Izvor:Mondo.rs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...