Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

U Srbiji se godišnje 4.000 beba rodi pre vremena

 

A. Vušović Marković | 16. 11. 2012. - 13:29h | Komentara: 0
U svetu se svake godine jedna od deset beba rodi pre termina. Povodom Svetskog dana prevremeno rođenih beba, koji se sutra po drugi put obeležava širom planete, biće održane brojne manifestacije koje će pažnju javnosti usmeriti na ove “male“ ljude, a velike borce. Obeležavanju se pridružuje i Parlament Srbije koji će zablistati ljubičastom svetlošću, simbolom prevremeno rođene dece.
Iako je broj porođaja u Srbiji sve manji, broj prevremeno rođene dece je u stalnom porastu, a samo u 2011. godini rođeno je 4.148 beba pre vremena.
 
U obeležavanju Svetskog dana prevremeno rođene dece osim mnogobrojnih udruženja roditelja, organizacija, kompanija i pojedinaca u celom svetu, kod nas učestvuje i Parlament i Insititut za neonatologiju.

- Ovde se leče sva prevremeno rođena deca i novorođenčad sa najsloženijim zdravstvenim problemima. Sutra ćemo ovde imati različite aktivnosti sa ciljem da našim bebama omogućimo bolji kvalitet života, a roditelje bolje informišemo i omogućimo im da učestvuju u lečenju svoje dece - kaže dr Branislava Dedović-Bjelajac, portparol Instituta.

Prevremeno rođenje je drugi vodeći uzrok smrtnosti dece u svetu zbog čega oko 1.1 milion umre svake godine. Problemi prevremeno rođenih beba su sada prioritet Svetske zdravstvene organizacije, koja čini sve sa ciljem smanjenja smrtnosti dece za dve trećine do 2015. godine.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....