Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Više od 250 stanova u Beogradu - na dobošu

BEOGRAD -- Koliko je u Srbiji trenutno riskantno uzimati stambeni zajam, govori i činjenica da je u ponudi, samo u Beogradu, više od 250 stanova - na dobošu.
nekretnine15
Kupci nisu izmirili rate po kreditu, pa sada banke te nekretnine prodaju na tržištu.
U agencijama za promet nekretnina ovu statistiku objašnjavaju strahom građana da se u vreme krize upuštaju u avanturu zvanu kupovina kvadrata.
Potražnja za stambenim kreditima opala je u odnosu na 2010. godinu za 50 odsto, a u odnosu na 2008. čak 80 odsto.
Jer, za zajam je potrebno pre svega sigurno radno mesto, ali i redovna plata, što je u Srbiji sada retkost. Naravno, veliki problem je i kreditna sposobnost građana kao i uslovi banaka. Rata za stan sada je najmanje za 100 evra viša u odnosu na kiriju.
Svaka banka ima bar pet do šest stanova za prodaju na osnovu neizmirenih hipotekarnih kredita. Neke su čak formirale svoje agencije za prodaju nekretnina iz hipotekarnih kredita. Ima banaka koje u ponudi imaju i zgrade od po nekoliko hiljada kvadrata, pa čak i hotele.
Veštaci su ranije precenjivali nekretnine kako bi klijentima omogućili što veći iznos zajma, a sada banke da bi prodale nepokretnost, moraju da spuste cenu i od 20 do 30 odsto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Шпанци и Мађари неће гласати за пријем тзв Косова у Савет Европе

  Министарство спољних послова Шпаније потврдило је да ће та земља задржати своју позицију према Приштини по питању чланства у Савету Европе...