Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Добро јутро, Београде 24.12.2012 Специјалне витрине за Теслино благо

Лични предмети нашег славног научника чуваће се по највишим светским стандардима. Различити материјали моћи ће да се чувају у једној просторији.
Оригинални предмети из живота и рада нашег научника Николе Тесле ускоро би требало да буду заштићени у десет специјалних витрина, које би Музеј и Секретаријат за културу у наредном периоду требало да реконструишу тако да обезбеде одржавање стабилних микроклиматских услова.
Тиме Музеј Николе Тесле наставља са реализацијом пројекта почетог пре шест година, којим би се на адекватан начин решило чување и излагање оригиналних предмета из Теслине личне заоставштине.
Овај пројекат настао у сарадњи са Секретаријатом за културу налази се у завршној фази, а почео је 2006. године израдом посебног система за чување артефаката у депоима музеја. Захваљујући том систему различити материјали могу да се чувају у једној просторији, а под различитим микроклиматским условима.
- У претходном периоду набављено је седам специјалних комора са одговарајућим уређајима за одржавање микроклиматских услова – навела је Катарина Живановић, ресорна секретарка.
- Пројекат за израду климатизованих витрина за излагање покренут је крајем прошле године, док су током ове урађена два архивска ормана за смештај часописа, планова и цртежа из Теслине личне библиотеке.
У завршној фази је и израда базе података о комплетној библиографији свих врста публикација чији је аутор Никола Тесла, као и публикација објављених о познатом научнику.

ГОДИШЊЕ 300.000 ПОСЕТИЛАЦА
Како би вредна грађа у Музеју била адекватно чувана и сачувана, потребно је повремено набавити нову и обновити стару опрему за одлагање, смештај и чување архивске грађе. Овај музеј, како се наводи, годишње посети више од 300.000 људи.

Подршка града инклузивним радионицама за децу са сметњама у развоју и њиховим породицама
Како би се ученицима специјалних школа из Београда омогућили квалитетни садржаји и мимо редовне наставе, Секретаријат за образовање и дечју заштиту је на недавно завршеном конкурсу финансијки подржао низ пројеката различитих удружења са циљем да се унапреде постојеће услуге у раду са децом и младима са сметњама у развоју. Г
радска секретарка за образовање и дечју заштиту, Љиљана Јовчић, објаснила је за Беоинфо да се приликом избора пројеката водило рачуна да буду одрживи и иновативни, да подстичу толеранцију према различитостима и омогућавају оспособљавање ученика за самостално, креативно и истраживачко мишљење.
–Ове године наш Секретаријат је овим конкурсом ставио акценат на заштиту породице у свим сегментима, а нарочито породица које имају децу са сметњама у развоју. Будући да кроз институције система нису довољно развијене сервисне услуге за период када ова деца не бораве у вртићу или у школи, трудили смо се да кроз овакву врсту пројеката родитељима олакшамо свакодневно фунцкионисање. То, пре свега подразумева да се деци омогући да квалитетно проведу време ван школе, али и викендом и током распуста, а на тај начин се целој породици пружа комплетна подршка. После завршетка реализације ових пројеката, Секретаријат ће размотрити могућност одрживости оваквих пројеката и даљем развијању оваквих сервисих услуга у домену дечје заштите – истакла је Јовчић.
Подршку града су, између осталих, добили и пројекти Удружења за едукацију и подршку и Удружења за помоћ МНРО Звездара. Ови пројекти реализују се у партнерству и омогућавају деци са сметњама у развоју вршњачко дружење и садржај различит од уобичајеног школског и породичног живота. Истовремено се њиховим родитељима, кроз такозвану „предах услугу“, пружа могућност одмора од свакодневне бриге о детету, као и прилика за обављање различитих породичних и професионалних обавеза за које иначе немају времена.
–Недостатак услуга и активности примерених интересовањима ученика са сметњама у развоју условљава ограничене социјалне контакте, лично незадовољство и повлачење у уски породични оквир. С друге стране породице због обавеза, а неретко и лошег материјалног стања, нису увек у могућности да воде децу на активности и манифестације које би им попуниле слободно време.
У условима недовољних капацитета и неприпремљености редовних школа за инклузију, увођење ваннаставних садржаја у школске програме има још више оправдања. Драго нам је што су организације цивилног друштва које имају развијене програме за подршку деци са сметњама у развоју препознате од стране града као једна од кључних снага напретка у области васпитања и образовања – рекла је за Беоинфо Светлана Влаховић, председница Удружења за едукацију и подршку.
Јасмина Еркер, координаторка Удружења МНРО Звездара, основаног још 1977. године, објаснила је за Беоинфо да је циљ социјалног развоја деце са сметњама у развоју да се науче оним знањима и вештинама које ће им омогућити да се максимално осећају у новој средини и својој околини као код куће.
– Проблеми са којима се годинама сусрећемо су кућни и институционални „азили“ за особе са сметњама у развоју. Породичнио окружење јесте примарно и најбоље за децу са посебним потребама, али они су у кући често и презаштићени, па су ван тог круга несигурни и збуњени.
Вршњачко дружење и социјализација је једно од најважнијих сегмената њиховог развоја и желимо да им помогнемо да усвоје радне навике у свакодневном животу које могу да примене и у кући. С друге стране, родитељи ће кроз овај програм научити да пруже подршку свом детету тако што ће га охрабрити да се укључи у друштвени живот и да они стекну сигурност да постоје људе који такође желе и могу да помогну њиховој деци – истакла је Ерекер.
Она је такође додала да су у оквиру овог пројекта, већ остварили успешну сарадњу са уметничком школом „Артимедиа“ са којом ће и у наредном периоду организовати креативне радионице за децу са сметњама у развоју и за њихове ученике. Овакве радионице су, према њеним речима, идеална прилика да се покажу сви квалитети деце са сметњама у развоју, као и да се деца из редовне популације на време упознају са различитостима у свој средни и допринесу укидању предрасуда.

На три локације у граду продаја јелки са бусеном
Као и претходних година, ЈКП „Зеленило – Београд” и за овогодишње божићне и новогодишње празнике продаје јелке са бусеном и то на три локације у граду: у цвећари на Цветном тргу и у расадницима у Улици војводе Степе 405 на Вождовцу и Марије Бурсаћ бб у Земуну.
Цена јелке са бусеном, у зависности од висине, креће се од 1.300 до 1.700 динара.
ЈКП „Зеленило – Београд” апелује на грађане да купују јелке са бусеном, јер тиме утичу на заштиту животне средине и спречавање сече младих стабала четинара.
После празника суграђани јелку могу да посаде у својим двориштима, али морају да имају на уму да ће она у наредним годинама израсти у високо дрво, па зато пажљиво треба да одаберу место за садњу. Такође, морају да воде рачуна да садницу не посаде сувише близу објекта, а уколико немају адекватно место за садњу, могу да је донесу у наше расаднике, како би је радници „Зеленила” посадили на унапред планираним површинама у граду.
Приликом украшавања јелке нарочито треба да се води рачуна о кићењу врха јелке, јер ако се он оштети, дрво одумире. Због тога је потребно да се прво уз врх постави оловка, па тек онда украс. Јелку такође не треба поставити близу грејног тела.
Током празника потребно је да се редовно орошава и залива одстајалом водом собне температуре, два до три пута недељно. Када прођу празници, дрво не треба одмах да се износи напоље на место садње, већ треба обезбедити период прилагођавања. Најбоље би било да се јелка остави неколико дана у ходнику, а потом се посади у одговарајућим условима – када земља није замрзнута, то јест када спољна температура није испод нуле.

Возачи задовољни новом петљом код Панчевачког моста
Oткако је пуштена у рад нова петља код Панчевачког моста, значајно је растрећен саобраћај у том делу града, а радници током викенда скидају асфалт и постављају нови у преостале две саобраћајне траке, које су до сада коришћене у правцу Вишњице.
Према речима Ненада Бајића из Дирекције за грађевинско земљиште, до средине следеће недеље биће завршена и израда разделног осртва, а после завршетка ових радова, у Булевару деспота Стефана биће у употреби свих шест саобраћајних трака.
-После скидања старог слој асфалта и постављања новог, биће урађена хоризонтална и вертикална сигнализација и у те две преостале траке. Такође нам у наредном периоду предстоји и озелењевање самог простора унутар кружне рампе, који је током грађења служио као градилишни маневарски простор – рекао је Бајић.
Возачи за укључење на Панчевачки мост први пут користе нову кружну рампу из Булевара деспота Стефана, а мосту могу да приђу и обновљеном прилазном конструкцијом из Улице Драгослава Срејовића. Булевар деспота Стефана сада је слободнији за пролазак возила која се крећу ка центру града или ка Вишњици.
За Милана Живановића из Борче, који Панчевачки мост прелази и више пута дневно, нова петља представља уштеду времена.
-Сада је неупоредиво брже. Раније је цео прилаз мосту био некако хаотичан због оног укрштања саобраћаја кад хоћете лево да скренете ка Панчевачком мосту. Знао сам бар по 10 минута да чекам на тој раскриници само да бих стигао до Борче. Сад још само да дочекамо да нас преко оног моста што се гради повежу са Земуном и Новим Београдом – објашњава Живановић.
Осим решавања саобраћајних гужви, за Немању Савића из Панчева такође је важно што сада и сам прилаз Београду изгледа лепше.
-Кад сам раније долазио из Панчева у Београд, имао сам утисак као да улазим у неку варошицу, а не у главни град. Петља заиста одлично изгледа и читав овај потез изгледаће још лепше кад мало озелени сав овај простор око нових саобраћајница – сматра овај возач.
Да подсетимо, изградња нове прилазне конструкције Панчевачком мосту започета је средином јула ове године, када је срушена прилазна конструкција Панчевачком мосту у дужини од 88 метара, како би се на новоизграђену конструкцију могла повезати кружна рампа за улазак на мост.
У претходних неколико месеци дограђене су две саобраћајне траке у дужини од 375 метара и у наставку је дограђена 200 метара дугачка трака за возила која скрећу десно у Улицу Мије Ковачевића. Изграђени су и нова инфраструктурна мрежа и стајалиште јавног превоза, а дуж саобраћајнице су постављене електроенергетска инсталација и јавна расвета.

Планирана искључења струје
Информације о планираним искључењима струје можете прочитати на сајту www.едб.рс/планирана_искљуцења.хтм
Електродистрибуције Београд.
Тел. број Информативног центра ЕДБ-а је 340-5555.
Бео-ком сервис – комунални водич
Грађани Београда имају право на квалитетне комуналне услуге!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες