Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Ρωσικές επενδύσεις - έρισμα στην κρίση

Η κατασκευή του αεριαγωγού «Νότια ροή», που θα περνάει μέσω της Σερβίας, πρόκειται να αρχίσει το προσεχές έτος 2013, και κατά τα δύο επόμενα χρόνια όλη η Σερβία θα καλυφθεί από δίχτυο αεριαγωγού, το οποίο θα τροφοδοτείται με ρωσικά ενεργειακά μέσα.
dΚατά την ίδια περίοδο, η Πετρελαϊκή Βιομηχανία Σερβίας, που αποτελεί μέρος της ρωσικής ιδιοκτησίας, επειδή οι Ρώσοι κατέχουν περισσότερο από μισό του αριθμού των μετοχών, πρόκειται να επενδύσει το ποσό των 500 εκατομμύριων ευρώ το χρόνο για την παραπέρα ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της. Σαν θυγάτηρα εταιρεία της ρωσικής εταιρείας «Gasprom nafta», πρόσφατα στο Βελιγράδι άρχισε να λειτουργεί το πρώτο πρατήριο βενζίνης της εταιρείας «Gasprom» στα Βαλκάνια.
Κρίνοντας εξ όλων, το κείμενο της Συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας, που υπογράφηκε πριν τέσσερα χρόνια με τη Ρωσική Ομοσπονδία, δίνει εξαιρετικά καλά αποτελέσματα στη Σερβία.
Στόχο της Κυβέρνησης της Σερβίας αποτελεί να διαδραματίσει η Πετρελαϊκή Βιομηχανία Σερβίας, πρωταγωνιστικό ρόλο στην τριγύρω περιοχή στον τομέα της Ενέργειας. Επίσης, αναμένονται με πλήρη αισιοδοξία και τα έργα κατασκευής του ρωσικού αεριαγωγού «Νότια ροή», που θα στοιχίσουν 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το σκέλος αυτού του αεριαγωγού θα περνάει από το έδαφος της Σερβίας σε μήκος των 470 χιλιομέτρων, με χωρητικότητα 40 δισεκατομμύρια κυβικών μέτρων γκαζιού το χρόνο.
«Κατά την πρώτη περίοδο η Σερβία μας θα αποκομίσει όφελος από τη λειτουργία αυτού του αεριαγωγού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, και όταν ο αεριαγωγός αρχίσει να λειτουργεί με πλήρες δυναμικό, τότε η χώρα μας θα κερδίζει το ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο»,- δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Ivica Dačić, εγκαινιάζοντας το πρώτο πρατήριο βενζίνης της ρωσικής εταιρείας «Gasprom» στην τριγύρω περιοχή, στη συνοικία Kotež, του Βελιγραδίου. «Μέχρι τα τέλη του έτους 2015 στη Σερβία θα λειτουργούν 60 παρόμοια πρατήρια βενζίνης, και στην τριγύρω περιοχή των Βαλκανίων θα λειτουργούν μερικές εκατοντάδες πρατηρίων βενζίνης της εταιρείας ‘Gasprom’»- δήλωσε, με την ίδια ευκαιρία, ο διευθυντής της Πετρελαϊκής Βιομηχανίας Σερβίας, κ. Kiril Kravčenko, και πρόσθεσε ότι αυτά τα πρατήρια βενζίνης θα πουλούν καύσιμα «ευρώ 5», και η οικοδόμησή τους προβλέπεται και στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και σε ορισμένες άλλες χώρες του περίγυρου.
«Οι ρωσικές επενδύσεις αποτελούν μεγάλο έρισμα για τη Σερβία την εποχή της τωρινής οικονομικής κρίσης»,- δήλωσε πρόσφατα ο Σέρβος πρόεδρος, κ. Tomislav Nikolić, δεχόμενος για συνομιλίες τον προεδρεύοντα στο Συμβούλιο διευθυντών της ρωσικής VTB Τράπεζας, κύριο Andrej Kostin, ο οποίος είπε πως η τράπεζά του ενδιαφέρεται για καταβολή επενδύσεων στην οικονομία της Σερβίας. Εξάλλου, το χρόνου στη Μόσχα σε μια μεγάλη ομάδα Ρώσων επιχειρηματιών πρόκειται να παρουσιαστούν 45 άλλα προγράμματα Υποδομής στη Σερβία, ανάμεσα στα οποία είναι και τα προγράμματα που προβλέπουν την εκμετάλλευση σχιστόλιθων λαδιού, επειδή στο λεκκανοπέδιο της σερβικής πόλης Αλέξινατς υπάρχουν μεγάλα κυττάσματα σχιστόλιθου λαδιού, που υπολογίζονται σε 400 εκατομμύρια τόνους, και από τα οποία παράγεται συνθετικό πετρέλαιο.
Τέλος, οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για καταβολή επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των Σερβικών Σιδηρόδρομων, και πρόκειται να χορηγήσουν πίστωση ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ για τον παραπέρα εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών στη Σερβία, και ιδίως στις γραμμές Βελιγράδι – Πάντσεβο και Βελιγράδι – Μπαρ. Επίσης, προβλέπεται χορήγηση πίσωσης για αγορά 20 ρωσικών αμαξοστοιχιών. Και στον διαγωνισμό της αγορά των Σιδηρουργείων στη σερβική πόλη Smederevo η μοναδική που έχει δηλωθεί ως τώρα είναι η ρωσική εταιρεία «Uralvagonzavod». Άλλωστε, οι παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών Σερβίας ανέφεραν ότι η προθεσμία δήλωσης σ’αυτόν το διαγωνισμό λήγει στις 26 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....