Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Позив у војску преко „Фејсбука”

Расписан конкурс за добровољно служење војног рока у 2013. години

„Калашњикови” и сошке чекају регрутe (Фото Д. Јевремовић)

Око хиљаду младих током 2013. године одслужиће добровољни војни рок, по 500 у мартовском и септембарском упутном року. Наредбом председника Србије Томислава Николића одређено је да добровољни војни рок у наредној години траје три месеца. Министарство одбране расписало је конкурс за добровољно служење војног рока у 2013. години, на који се могу одазвати кандидати и кандидаткиње који у наредној години навршавају од 19 до 30 година живота. Одслужени војни рок је услов за пријем у професионалну војну службу, као и приликом запошљавања мушких кандидата у МУП-у Србије.
– Већина кандидата, у око 85 одсто случајева, пријављује се на добровољно одслужење војног рока да би могли да конкуришу за посао у Војсци Србије. Нама је та мотивација битна, како би на време било обезбеђено довољно кандидата за професионалне војнике. Још током служења војног рока они могу и званично изразити жељу за пријемом у професионалну војну службу, тако да се благовремено може направити листа кандидата – објашњава капетан Јован Кривокапић, портпарол у Министарству одбране.
Основна обука се изводи у центрима у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу, касарнама у које ће примљени кандидати бити позвани да се јаве 1. марта или 1. септембра 2013. године. Ту ће провести нешто дуже од месец дана, а затим ће бити прекомандовани у касарне широм Србије, зависно од специјалности за које се обучавају – у Пожаревац, Крушевац, Ниш, на аеродром у Батајници... Плата војника на добровољном служењу војног рока тренутно је око 17.000 динара месечно. Они који одслуже добровољни војни рок преводе се у резервни састав, а и у наредном периоду могу се пријављивати на конкурсе за пријем у ВС.
Општи услови конкурса односе се на држављанство Србије, неосуђиваност и здравствену способност. Утврђивање коначне ранг-листе кандидата врше регионални центри Министарства одбране, након обављених лекарских прегледа и психолошких испитивања у војним здравственим установама.
– Детаљне услове конкурса за добровољно служење војног рока заинтересовани могу погледати на сајтовима Министарства одбране и Војске Србије, фејсбук-профилу МО и ВС, у двонедељнику „Одбрана”, а информације се могу добити и у локалним центрима Министарства одбране – каже капетан Кривокапић.

М. Галовић

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...