Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Обележавање Дана ваздухопловства уз велике наде

У априлу 2013. истиче употребна дозвола за наше авионе Миг-21. – Имамо и четири Мига-29, а у случају њиховог квара ваздушни простор над Србијом остаће „непокривен”


Пилоти и механичари Војске Србије крај Мига-21 Фото Танјуг

Уз честитке и најбоље жеље свим припадницима Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Србије, на Дан њиховог вида, 24. децембар, када је пре тачно 100 година у Нишу формирана Прва ваздухопловна команда српске војске, неизоставно се намеће и питање шта ће чувати ваздушни простор Србије после марта 2013. године.
Наиме, после тог датума сви ресурси ескадриле авиона Миг-21 истичу, последњи авион тог типа купљен је пре тачно 30 година, неколико пута тим апаратима продужавана је употребна дозвола, али сада је томе дошао крај. Руска страна, која је једина овлашћена да продужи употребну дозволу, то, по свему судећи, не може више да учини јер су онда они одговорни у случају било каквог удеса авиона. Руси су до сада већ најмање два пута продужавали употребне дозволе зависно од године производње авиона Миг-21.
У априлу 2013. године наши авиони Миг-21 престају да служе за контролу ваздушног простора Србије, остају нам само три једноседа Миг-29 и један двосед Миг-29. У случају било каквог квара тих четири авиона, ваздушни простор Србије остаје „непокривен”.
Истина, ту су још и ракетни системи ПВО, али у оквиру процедуре за контролу неба и пресретање у ванредним ситуацијама ракетни системи ПВО се не користе осим у крајњем случају. Србија тежи ка уласку у ЕУ, чланице и кандидати за ЕУ морају да контролишу свој ваздушни простор било својом авијацијом, или да плаћају неку страну авијацију да обавља ту функцију за њу. С домаћим авионима „орао“ и Г-4 наше ваздухопловство не може да чува ваздушни простор Србије, јер ти авиони немају авионски радар, нити носе ракете ваздух-ваздух, тако да су за улогу ваздушне контроле практично неупотребљиви.

Налет авиона "Орао"
Шта преостаје онда Србији? Да прихватимо понуду Русије за куповину 12 авиона Миг-29М2, 12 система ПВО ракета „панцир”, ракетне системе ПВО „бук“ и С-300 с ракетама С.400?
Неко ће рећи зашто то да купујемо од Русије, а не од Запада, односно од САД авионе Ф-16, или Ф-18?
Зато што је Србија још под одређеним санкцијама САД и држава НАТО-а када је у питању продаја софистициране војне технологије нашој земљи. Интересантно је зашто то нико не жели јавно и да каже, па на питање Швеђанима зашто нису понудили авион „грипен“ Србији, они кажу да је Србија још под санкцијама НАТО на увоз врхунске западне војне технике и технологије. А како је „грипен“ препун америчке технологије, онда је потез Швеђана и логичан.
Куповина војних, па и цивилних авиона увек је и политичка одлука. Наши ваздухопловци кажу да би за нашу авијацију авион Миг-29М2 био најбоље решење, и због цене, и због пратеће логистике, и због обуке пилота и механичара. Ако држава намерава да купи или изнајми борбене авионе за чување ваздушног простора онда је понуда Русије у овом часу најоптималнија. Ако је сада пропустимо питање је хоће ли касније уопште и бити боље понуде, односно Москва може да закључи да смо неозбиљни.
Исто то могу да закључе и у „Јуроконтролу“ у Бриселу јер „непокривен“ и нечуван ваздушни простор изнад Србије доводи до преусмеравања садашњег цивилног ваздушног саобраћаја изнад Србије на неке друге руте. У том случају нема ни пара нашој земљи од прелета страних авиона преко наше територије, а то нису мале своте.
Министар одбране Србије и први потпредседник владе Александар Вучић најавио је пре неки дан скору посету министра одбране Русије нашој земљи. Заиста не видим шта би то могла да буде и главна тема разговора Вучић–Шојгу, ако не нови авиони и ракете за Србију. Све остало могу да обаве и други министри.
Можда наши ваздухоловци за велики јубилеј добију и конкретну честитку...
Мирослав Лазански
-------------------------------------------------
Обележена годишњица авијације и ПВО

БЕОГРАД – Свечаном церемонијом, дефилеом јединица ваздухопловства и противваздухопловне одбране и налетом авијације, на аеродрому у Батајници данас је обележен век авијације и 50 година ПВО, а начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић поручио да ће се удруженим снагама радити на њиховој модернизацији.
Изразивши наду да ће следећа година бити „почетак ренесансе и ублажавања уништеног”, Диковић је рекао да је уверен у даље јачање ваздухопловства и ПВО додао да Војска Србије за то има политичку подршку.
Он је прецизирао да у томе војска има подршку од Министарства одбране и председника Србије.
„Генералштаб Војске Србије пружиће вам подршку у свим аспектима унапређења живота и рада, припадницима и јединицама вида. Удруженим снагама радићемо на модернизацији ваздухопловства и ПВО”, поручио је Диковић.
Диковић је, честитајући припадницима ових јединица дан, рекао да је Војска Србије ове године обележила два велика јубилеја - 100 година ваздухопловства и 50 ПВО.
Према његовим речима, током ових времена припадници ваздухопловства и ПВО обезбедили су да њихов вид и сваком тренутку буде спреман да испуни своје задатке на начин на који се то од њих очекује.
Српско војно ваздухопловство, како је додао, исписало је бројне странице херојских дела који су „унели своји младост, знање, искуство и животе у богату историју ваздухопловства”.
„Њихов хероизам и родољубље трајна су инспирација садашњим и будућим припадницима ваздухопловства и ПВО. Будимо поносни на претходнике и будимо достојни наследници”, закључио је Диковић.
Командант ваздухопловства и ПВО генерал мајор Ранко Живак поручио је да ће приоритет у следећој години бити борба за „вишу безбедност, заштиту живота и здравља наших људи и чувања технике са којом Војска Србије ради”.
Живак је прецизирао да се то односи на безбедност летења, али и у саобраћају и на полигону.
Он је истакао да припадници ваздухопловства и ПВО раде тежак и опасан посао и подсетио на трагичне догађаје из августа и спетембра ове године када су погинули пиротехничари Небојша Милић и Славиша Марковић, као и пилот Горан Савић.
Према његовим речима, припаднициме ваздухопловства и ПВО очекују три значајне активности у домену обуке - вежба са ваздухопловством Румуније, гађање ракетних система за ПВО и ловачку авијацију у Бугарској и заједничко тактичко увежбавање на нивоу вида ваздухопловства и ПВО.
Живак је истакао и да су припадници овог вида током целог свог постојања херојски бранили небо Србије и да су увек били на висини задатка.
Танјуг
Председник Србије честитао дан војног ваздухопловства
БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић честитао је данас припадницима Ваздухопловства и противваздухопловне одбране дан тог вида Војске Србије, 24. децембар.
„Припадници Ваздухопловства и противваздухопловне одбране су својим ангажовањем и професионалним извршавањем задатака, потврдили способност вида да очува безбедност ваздушног простора Србије”, навео је Николић у честитки објављеној на сајту Војске Србије.
Он је навео да су учешћем на међународним војним манифестацијама у земљи и иностранству, на најбољи начин афирмисали Ваздухопловство и противваздухопловну одбрану „и тиме дали значајан допринос ширењу угледа Војске Србије у свету”.
„Уверен сам да ће убудуће успешно извршавати додељене мисије и задатке, радити на стручном оспособљавању својих припадника и модернизацији ваших јединица, дајући тиме пун допринос јачању оперативних способности Ваздухопловства и противваздухопловне одбране и Војске Србије у целини”, навео је Николић
„У години, у којој обележавате стоту годишњицу постојања српског војног ваздухопловства, честитам вам јубилеј и желим нове успехе у даљем раду”, навео је председник Србије.
Припадницима Ваздухопловства и противваздухопловне одбране дан су честитали и министар одбране Александар Вучић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал потпуковник Љубиша Диковић.

објављено: 24.12.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες