Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Η Σερβία έχει σχέδιο για την Μιτρόβιτσα

12/18/2012 - 09:49
Ο Πρόεδροςς Νίκολιτς προσανατολίζεται προς μία νέα κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Αυτή θα εμπεριέχει κάποιο είδος οντότητας, αναφέρει το σερβικό B92 επικαλούμενο την εφημερίδα Νόβοστι.
Το έγγραφο αυτό – γράφει το δημοσίευμα- θα μπορούσε να επηρεάσει ουσιαστικά την τύχη του Κοσσυφοπεδίου με την υποστήριξη των ηγετών των κυβερνώντων κομμάτων στην συνάντηση που θα γίνει στη βίλα ‘Bokejika’.
Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες της εφημερίδας, η Σερβία θα πρέπει να αγωνιστεί για να επισημοποιήσει το καθεστώς και τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο.
Η ιδέα είναι να ληφθεί σε μια ευρύτερη δυνατή εδαφική περιοχή του βόρειου Κοσσυφοπεδίου σημαντική αυτονομία, ως να αποτελεί κάποια οντότητα, όπως για παράδειγμα της Σερβικής Δημοκρατίας (στη Βοσνία).
Αυτή η πρόταση θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τη διεθνή κοινότητα.
«Ωστόσο, η πλατφόρμα θα αποτελέσει πρόκληση προς το Βελιγράδι, κυρίως για το Σύνταγμα της Σερβίας, επειδή σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, ως κράτος.
Και αυτή η προσέγγιση υπερασπίζεται ένα κύριο στόχο- να διευκολύνει περισσότερο την καθημερινή ζωή του λαού μας, καθώς την ίδια στιγμή δεν θα σχετίζονται οι πολίτες, απόλυτα, με τα θεσμικά όργανα της Πρίστινα», σημειώνει η Νόβοστι.
Επιπρόσθετα ο πρωθυπουργός, Ίβιτσα Ντάτσιτς, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα ότι ο αρχηγός του κράτους αυτήν την εβδομάδα θα παρουσιάσει μια πλατφόρμα προς την αντιπολίτευση.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...