Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Албанска паравојска Дачићу прети оружјем

Ивица Дачић: Уколико власти у Прешеву саме не уклоне споменик држава ће то учинити силом. Шефкет Хасани: Уколико дирне споменик ОВПБМ, Дачић ће се сусрести са 500 спремних војника са Запада.

Спорни споменик у Прешеву Фото Танјуг

Приштина–Бивши припадници расформиране Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе (ОВПМБ) запретили су јуче председнику Владе Србије Ивици Дачићу оружаним сукобом ако Влада Србије покуша да сруши споменик ОВПМБ у Прешеву.
На сајту Прешева јоне (http://www.preshevajone.com/) они су навели да ће врло лако поново обући чизме и униформе и узети оружје. Одговарајући на најаве и претње премијера Србије Ивице Дачића да ће Србија силом уклонити споменик припадницима бивше ОВПМБ, уколико то власти у општини Прешево не учине, командант Љуљи – Љуљзим Ибиши је рекао да су спремни да се томе супротставе, ако је потребно и оружјем, преноси Бета.
„Ми као бивши припадници и команданти ОВПМБ због европских интегративних процеса дали смо приоритет дијалогу и настојањима да проблеме решавамо кроз разговоре, уз наду да ће се зауставити репресија Србије према етничким Албанцима у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи. Међутим, због сталних провокација жандармерије и због претећих изјава Дачића испада да Београд не интересује ни дијалог ни стабилност у региону”, казао је Ибиши.
Са друге стране Шефкет Хасани, познат под надимком Поети (Песник) рекао је да ће се, уколико дирне споменик ОВПМБ у Прешеву, Дачић сусрести са 500 спремних војника са Запада. Хасани је позвао Србију да предност да дијалогу, како би се „данас срели за преговарачким столом, а не сутра у шуми”.
Премијер Србијe и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је јуче да ће, уколико власти у Бујановцу и Прешеву самe не уклоне споменик припадницима такозване Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе (ОВПМБ) у центру Прешевa, држава то учинити силом.

Дачић је новинарима у Бањалуци, преноси Танјуг, рекао да је о овом споменику обавештена међународна заједница и да је то отворена провокација „јер тиме се жели да се покаже да Србија не контролише део своје територије”. „То апсолутно није могуће и може да прети ко год хоће, држава је јача од сваке претње и очекујемо да то питање буде наредних недеља решено. Могло је да буде решено за један дан, али смо исказали добру вољу да не доливамо уље на ватру. Али, ако неће милом онда ћемо силом”, поручио је Дачић.
Он је нагласио да уколико споменик није постављен у складу са законима Републике Србије мора бити укоњен. „Позвао сам и опет позивам власти Бујановца и Прешева да воде рачуна о томе и сами уклоне споменик како не би били изазвани међунационални конфликти. Уколико се то не деси држава ће то учинити”, поновио је Дачић.
Р. Х.
------------------------------------
Рагми Мустафа: Претње, чије год биле, не воде добру
ПРЕШЕВО – Председник општине Прешево Рагми Мустафа изјавио је да интерпретације данашње информације са сајта „Прешева јон”, у којој бивша ОВПМБ прети премијеру Србије Ивици Дачићу због споменика у Прешеву, не воде помирењу и тако потребним добросуседским односима између Срба и Албанаца и замолио медије да без повода не дижу тензије.
„Молим вас да на ту тему не дижемо тензије. То у овом тренутку није коректно.Таква информација данас штети и Србима и Албанцима у Прешевској долини”, рекао је Мустафа Танјугу.
Напомињујући да је примио позиве више од 15 новинара београдских редакција и њихових дописника са југа Србије, он је запитао: „Коме је данас потребан рат у Бујановцу и Прешеву”?
„Такве изјаве су крајње штетне”, оценио је Мустафа.
Председник општине Прешево је рекао да медији који су пренели такве информације не мисле добро ни Србима ни Албанцима и да такве претње чије год биле, не воде добру.
Информација, коју је данас емитована на сајту „Прешева јоне”, одбили су да објаве сви албански медији на југу Србије - Радио телевизија Бујановац, Телевизија Спектри из Бујановца, Радио телевизија Прешево и портал presseva com.

Агенције

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες