Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Eksperti: Ekonomska politika Srbije za 2013. – ostvariva , ali ambiciozna

BEOGRAD – Ekonomska politika za 2013. je ostvariva, ali ambiciozna, ocenili su u Beogradu učesnici skupa u organizaciji Društva ekonomista Srbije i istovremeno poručili da je fiskalna konsolidacija je neophodan, ali ne i dovoljan uslov za oporavak privrede.
pregrejavanje-toplometar
Saradnik Ekonomskog instituta Miladin Kovačević kazao je novinarima da je ekonomska politika za narednu godinu realno napravljena, ali je izrazio sumnju u vezi sa politikom za 2014. i 2015. godinu.
"Fiskalna konsolidacija započeta je opravdano radikalno jer smo bili pred ponorom u javnim finasijama, ali fiskalne mere uvedene krajem 2012. daće pun efekat sledeće godine i tu će se isrcpeti", upozorio je Kovačević.
On je naglasio da je nastavak fiskalne konsolidacje neophodan kroz smanjenje rashoda države i da podrazumeva reformu javnog sektora u kojoj je jedan od fokusa penzijska reforma.
Ekonomista Milojko Arsić kazao je da nema primedbi na ekonomsku politiku Vlade za 2013. godinu i ocenio je ambicioznom, ali ostvarivom.
On je istakao da su subvencije mogle da se smanje više nego što je to predviđeno budzetom za 2013-tu i da započne smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, ali da je "generalno ekonomska i fiskalna politika za 2013-tu relativno dobra i primerena".
Arsić je kazao da bi planirane mere za 2014. i 2015. godinu trebale da se pretvore u konkretne kako bi se ostvarilo smanjenje budzetskog deficita sa četiri na jedan odsto bruto domaćeg proizvoda u periodu od 2013. do 2015. godine.
Član Fiskalnog saveta Srbije Nikola Altiparmakov ocenio je ekonomske mere koje je Vlada do sada preduzela kao "gašenje požara" i podsetio da su te mere bile povećanje poreza i kontrola rasta plata i penzija.
"Koliko god su te mere bile nepopularne one predstavljaju lakši deo posla, a sada u 2013-oj Srbiji predstoji teži deo, a to su strukturalne refrome", istakao je Altiparmakov.
On je kazao da su završetak privatizacije i restrukturiranje drzavnih preduzeća, penzijska reforma, racionalizacija javnog sektora i fiskalna decentralizacija ključhe strukturalne reforme od kojih će zavisiti stabilnost budzeta i privredni rast u narednim godinama.
"Od strukturnih reformi je ključna će zavistiti stabilnost buzeta i privredni rast u narednim godinama", da su međutim merama strukturne reforme čine završetak privatizacije i restruktiranja državnih preduzeća završetak penzijske reforme, racionalizacija javnog sektora i fiskalna decentralizacija.
I za ekonomistu Jurija Bajeca ekonomska politika za 2013. je ostvariva.
"Predviđena politika predstavlja zaokret sa stanovišta fiskalne konsolidacije države ili drugim rečima smanjenje budžetskog deficita. Ta politka, dodao je Bajec, nagoveštava i početak smanjenja javnog duga Srbije u narednim godinama".
Prema njegovim rečima sigurnost u ostvarivanju ekonomske politike za 2013. daće eventulani dogovor sa Međunarodni monetarnim fondom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου