Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Eoρτασμός της ημέρας του Αγίου Νικολάου στη Σερβία

Uto, 12/18/2012 - 19:36 -- MRS
dΣήμερα, Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου, πολλά σπίτια των Σέρβων γιορτάζουν τη γιορτή του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για Άγιο Πατέρα τον οποίο τιμάει ο μεγαλύτερος αριθμός Σέρβων πιστών, και για αυτό συχνά λέμε ότι το μισό των Σέρβων πιστών τιμούν το όνομα του Αγίου Νικολάου, και το άλλο μισό έρχεται στο σπίτι τους να γιορτάσουν μαζί.
Ο Άγιος Νικόλαος ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υπέρμαχους της Χριστιανικής Εκκλησίας και ήταν μεγάλος αντίπαλος των αιρετικών στους πρώτους αιώνες της Χριστιανοσύνης. Τον Άγιο Νικόλαο τιμούν, εξ ίσου, και πιστοί από τη Δύση, και πιστοί από την Ανατολή, και στη Σερβία το όνομα του Αγίου Νικολάου τιμάει ο μεγαλύτερος αριθμός πιστών, επειδή ο Άγιος Νικόλαος αποτελεί προστάτη των ορθόδοξων οικογενειών. Ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται νικητής εναντίον του κακού, και ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κήρυκες της Χριστιανικής επιστήμης κατά τους πρώτους αιώνες της Εκκλησίας μας, και για αυτό είχε και τον μεγαλύτερο αριθμό οπαδών.
Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει τη μέρα θανάτου του Αγίου Νικολάου, θαυματουργού από τον τόπο Πατάρα, της Λυκείας, στις 19 Δεκεμβρίου του 345, ανάλογα με το επίσημο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Επίσης, οι χριστιανικές Εκκλησίες τιμούν και την ημέρα της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου, που έγινε στις 22 Μαϊου του 1096, από τα Πατάρα στην ιταλική πόλη Μπάρι, όπου αυτά αναπαύονται και σήμερα.
Ο Άγιος Νικόλαος ήταν προστάτης των Σέρβων βασιλιάδων, και έτσι οι αρχαιότερες σερβικές εκκλησίες και μοναστήρια ήταν αφιερωμένα ακριβώς σ’αυτόν τον Άγιο Πατέρα. Στα σερβικά μοναστήρια ο Άγιος Νικόλαος παρουσιάζεται με ράσο του Αρχιεπισκόπου, και ανάμεσα σε ωραιότερες τοιχογραφίες που παρουσιάζουν τον Άγιο Νικόλαο είναι εκείνη που απεικονίζει τις σκηνές από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο, και που βρίσκεται στο μοναστήρι Dečani.
Οι χριστιανοί πιστεύουν ότι ο Άγιος Νικόλαος είναι θαυματουργός, ότι θαύματα συμβαίνουν χάρη στα θαυματουργά ιερά λείψανά του, τα οποία αφήνουν αδιάκοπα το άγιο μύρο, το οποίο θεραπεύει τους ασθενείς. Ο Άγιος Νικόλαος είναι προστάτης των ναυτών, και συχνά έσωζε τα χαμένα στις τρικυμίες καράβια. Με τις θαυματουργές του δυνάμεις, ο Άγιος Νικόλαος βοηθάει τον καθένα που απευθύνεται σ’αυτόν για βοήθεια στην αρώστεια, στη συμφορά και σε καταστάσεις πνευματικού αδιέξοδου. Με τη βοήθεια των προσευχών σ’αυτόν οι τυφλοί βλέπουν και οι κουφοί ακούνε.
Η γιορτή αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο πέφτει την εποχή της Χριστουγεννιάτικης νηστείας, και για αυτό οι πιστοί τότε τρώνε μόνο νηστίσιμα φαγητά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....