Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Grčka sutra dobija pun iznos pomoći od EU i MMF-a

ATINA - Grčka će do sutra dobiti čitav iznos dugo iščekivane tranše pomoći od 34,3 milijarde evra od EU i MMF, izjavio je danas jedan neimenovani grčki zvaničnik.
grcka4
Nekoliko sati nakon što je isplaćen jedan deo pomoći, zvaničnik vlade u Atini je pod uslovom anonimnosti rekao: "Čitav iznos bi trebalo da bude isplaćen do sutra", prenela je agencija AFP.
"Sinoć je isplaćeno sedam milijardi evra, a danas ćemo dobiti dodatnih 11,3 milijarde evra za otkup obveznica plus 16 milijardi evra za dokapitalizaciju grčkih banaka", naveo je zvaničnik.
Na sastanku evropskih lidera prošle sedmice je takodje odlučeno da će u prvom kvartalu sledeće godine Grčkoj biti isplaćeno još 14,8 milijardi evra iz aktuelnog paketa pomoći EU i MMF-a.
Zvanična Atina od juna nije dobijala odobrenu međunarodnu pomoć, usled kašnjenja u primeni reformi i produžene izborne kampanje koja je izazvala nesigurnost oko primene obećanih fiskalnih reformi u toj zemlji.
Grčkoj je hitno potreban novac kako bi podmirila troškove 31,9 milijardi evra vrednog otkupa obveznica, realizovanog prošle sedmice, a mora i da dokapitalizuje banke koje su na proleće zabeležile velike troškove usled otpisa dela dugova

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Си Ђинпинг долази у Београд поводом годишњице бомбардовања кинеске амбасаде

  🇷🇸🇨🇳 Си Ђинпинг долази у Београд поводом годишњице бомбардовања кинеске амбасаде Кинески лидер посетиће Србију у мају током европске т...