Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Pogledajte koja će zanimanja biti hit u EU

Evropska komisija pokrenula je EU Skills Panorama, portal o znanjima i veštinama koje će u sledećih nekoliko godina nedostajati na tržištu rada Unije.
kompjuter-stres
Sajt sadrži informacije o stanju na tržištu rada u članicama, ali i desetogodišnje prognoze za profesije koje zahtevaju najniži, srednji i najviši nivo obazovanja.
Trenutno, u EU ima oko dva miliona slobodnih radnih mesta uprkos visokom nivou nezaposlenosti. Portal sadrži detaljni pregled slobodnih radnih mesta po sektorima, profesijama i zemljama.
Sajt će se redovno ažurirati najnovijim podacima.
Prema prognozama ovog portala, broj radnih mesta koja zahtevaju niži nivo obrazovanja smanjiće se do 2020. za 20 odsto. Broj ovih radnih mesta padaće u većini članica, sa izuzetkom Letonije, Danske, Litvanije i Švedske.
Sa druge strane, broj radnih mesta koja zahtevaju visoko obrazovanje porašće za 20 odsto u EU, uz rast u svim zemljama sa izuzetkom Litvanije.
Podsetimo, prema listi najtraženijih zanimanja, "najbolji dani” u narednoj godini očekuju programere (softver developere). Njihove prosečne godišnje plate u svetu prelaze ni manje ni više nego pet cifara, a broj otvorenih radnih mesta za ovu struku od 2010. godine porastao je za oko 7 odsto.
Sajt pokazuje su finansije i prodaja sektori sa najvećim brojem slobodnih radnih mesta u EU. Uz zastupnike prodaje i računovođe, drugi profili koji manjkaju su biolozi, doktori, medicinske sestre, stručnjaci za informaciono-telekomunikacione tehnologije i inženjeri.
Podaci pokazuju da najveća neusklađenost između ponude i zahteva tržišta rada postoji u Litvaniji, Bugarskoj, Belgiji, Mađarskoj i Irskoj, dok je u Portugaliji, Danskoj i Holandiji situacija mnogo bolja.
Na portalu se ističe da su neki skorašnji obrasci u zapošljavanju pokazali da su povećani standardi poslodavaca u pogledu stepena obrazovanja radnika kao i veština za sve grupe zanimanja nego što je to bilo pre krize. Teškoće u zapošljavanju u pojedinim oblastima postoje u svim zemljama u zavisnosti od situacije na tržištu rada.
Prva verzija sajta nemenjena je političarima, istraživačima i službama za zapošljavanje. Informacije sa sajta omogućavaju analizu politika u oblasti obrazovanja i obuka, kao i efekat mera čiji je cilj smanjivanje neusklađenosti ponude i tražnje na tržištu.
Međutim, plan je da se sajt dodatno razvija kako bi mogao da zadovolji i potrebe ljudi koji traže posao, radnika i studenata koji bi na osnovu ponuđenih informacija i analiza mogli da odlučuju o daljem razvoju svoje karijere

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...