Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Bivši ministar finansija Grčke pod istragom

Atina - Poslanici grčkog parlamenta odlučili su danas da pokrenu istragu protiv bivšeg ministra finansija Jorgosa Papakonstantinua, optuženog da je uklonio imena svojih rodjaka sa spiska Grka koji su imovinu sakrili od poreskih vlasti na računima u švajcarskim bankama.

Poslanici su o tome glasali na maratonskom 16-satnom zasedanju.

Druga dva predloga opozicionih partija o pokretanju istraga nisu usvojena. Jedan od njih odnosio se na pokretanje istrage o odlukama bivšeg ministra finansija Evangelosa Venizelosa, koji danas predvodi PASOK - jednu od dve stranke u koalicionoj vladi, a drugi na proširenje istrage na još dva bivša ministra.

Francuske vlasti dostavile su 2010. Atini listu imena Grka koji imaju račune u švajcarskim bankama. Ipak, grčke vlasti nisu istražile potencijalno izbegavanje plaćanja poreza.

Papakonstantinu tvrdi da nije menjao listu i da je žrtva klevete.

- Nisam menjao podatke. Nezamislivo je da bih to učinio - kazao je bivši socijalistički ministar finansija.

Troje njegovih rođaka čija su imena, kako se tvrdi, uklonjena sa spiska, dostavilo je vlastima dokaze da je njihov novac na švajcarskim računima zakonito stečen i oporezovan, istakao je Papakonstantinu.

Lista na kojoj su imena 2.000 Grka s računima u Švajcarskoj, sastavni je deo podataka o 24.000 klijenata banke HSBC koju je navodno ukrao jedan njen službenik. Dve godine kasnije, krajem prošle godine, listu je objavio jedan marginalni atinski nedeljnik.
 
Grčke vlasti zatražile su od Francuske novi primerak spiska i ustanovile da su sa njega uklonjena imena tri rodjaka nekadašnjeg ministra finansija.

Istražni komitet grčkog parlamenta raspravljaće iduće nedelje o tom slučaju

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....