Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος: Η Σερβία χρειάζεται Μονάρχη η Βασιλιά η Κοινοβουλευτική Μοναρχία.

 

Ανταποκριτής του Balkans.com Business News - 23.01.2013

Τα λείψανα του τελευταίου βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας, Πέτρου Καραγιώργιεβιτς του Δευτέρου, έφθασαν σήμερα το απόγευμα, στις 15 και 30, από τις ΗΠΑ στο Βελιγράδι, και μεταφέρθηκαν στα Λευκά Ανάκτορα, στη συνοικία Dedinje, όπου θα παραμείνουν στο παρεκκλήσι της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, μέχρι την κηδεία τους στην οικογενειακή κρύπτη στον τόπο Oplenac, στην καρδιά της Σερβίας.
Τα λείψανα μετεφέρθησαν από τον Αερολιμένα «Νikola Tesla» στα Λευκά Ανάκτορα στη συνοικία Dedinje, με συνοδεία των μελών της βασιλικής οικογένειας, του Σέρβου πρωθυπουργού, κυρίου Ivica Dačić, του συμβούλου του προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας, κυρίου Oliver Antić, και των εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας.

Εκτός από μεγάλο αριθμό πολιτών, τα λείψανα του βασιλιά Πέτρου Καραγιώργιεβιτς του Δευτέρου υποδέχθηκαν, μπροστά στα Λευκά Ανάκτορα, και εκπρόσωποι των θρησκευτικών κοινοτήτων, ανάμεσα στους οποίους και ο Αγιότατος Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, ο οποίος τέλεσε νεκρώσιμη Θεία Λειτουργία.

Μετά την νεκρώσιμη ακολουθία, ακολούθησε συνέντευξη τύπου, όπου ο Πατριάρχης Ειρηναίος, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους τόνισε ότι η Σερβία έχει ανάγκη από έναν Μονάρχη η Βασιλιά, η κάποιου είδους Κοινοβουλευτικής Μοναρχίας, διότι ο Βασιλιάς ενώνει τον λαό και πρόσθεσε ότι κατά την περίοδο της μοναρχίας η Σερβία ήταν πετυχημένη και ότι η Κοινοβουλευτική Μοναρχία λειτούργησε καλά για την χώρα.

Συνεχίζοντας ο Πατριάρχης Σερβίας, ανέφερε ότι πριν δέκα χρόνια κανείς δεν θα πίστευε ότι ο Βασιλιάς Πέτρος, ο οποίος απώλεσε όλα τα δικαιώματά του και εξορίσθηκε, θα επέστρεφε επίσημα στην χώρα του. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αλλαγής της κατάστασης και σήμερα η Σερβική Κυβέρνηση υποδέχεται επίσημα τον Βασιλιά, πρόσθεσε ο Ειρηναίος.

Από την πλευρά της Σερβικής Κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε κατά την συνέντευξη τύπου ότι «το σημερινό γεγονός συνεισφέρει στην ενότητα του Σερβικού Λαού». Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Οικογένεια Καραγιώργιεβιτς δικαιούται απόλυτου σεβασμού και ότι η Ιστορία πρέπει πλέον να διορθώσει.

Ο Πρωθυπουργός κ. Ντάτσιτς συνέχισε λέγοντας ότι «είμαι ευτυχής που αυτό το γεγονός της παλιννόστησης των λειψάνων του Βασιλιά Πέτρου συνέβη επί της Πρωθυπουργίας μου, αλλά και ως αρχηγού του κόμματος που είναι διάδοχο του κόμματος που δημιούργησε το πρόβλημα κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και μετά.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του κ. Ντάτσιτς δημιουργήθηκε ως συνεχιστής της Λέγκας των Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών και του Κ.Κ. της Γιουγκοσλαβίας υπό την ηγεσία του Γιόζιπ Μπρόζ Τίτο. Αμέσως μετά τον πόλεμο, ο Βασιλιάς Πέτρος Καραγιώργιεβιτς ο Δεύτερος, ανακηρύχτηκε, από την Κυβέρνηση του Τίτο, ως προδότης και του κατασχέθηκαν όλα του τα υπάρχοντα μαζί και το σύμπλεγμα των Βασιλικών Ανακτόρων, στο οποίο μετακόμισε ο Τίτο αμέσως μετά την απελευθέρωση του Βελιγραδίου το 1944.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντάτσιτς είχε αναρωτηθεί «γιατί δεν έχει επιστρέψει ο Βασιλιάς Πέτρος» πριν ακόμη γίνει Πρωθυπουργός της Σερβίας.

Κατά την ίδια συνέντευξη τύπου, ο κ. Όλιβερ Άντιτς, σύμβουλος του Προέδρου της Σερβικής δημοκρατίας, δήλωσε ότι «η επιστροφή του Βασιλιά της Σερβίας σήμερα, είναι μια όμορφη μέρα με ανάμικτα συναισθήματα χαράς και λύπης» και πρόσθεσε ότι «η παράδοση είναι ένας από τους πυλώνες που κρατά δεμένους το Κράτος με τον Λαό, και δεν είχαμε αυτήν την συνέχεια (της παράδοσης) μέχρι σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες