Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Први излазак винара у винограде

По обичајима, међу чокоте залази се први пут на Светог Винка, али осим доброг времена на тај дан, род се предвиђа и по стању окица на виновој лози

Петар Чувардић и витезови у винограду (Фото: А. Исаков)

Суботица – Пошто је у уторак, на дан Светог Винка, било довољно сунца да може да се узјаше коњ, година пред нама требало би да буде благородна по винограде. Да је падала киша, или било невреме по којем се не може јахати, виноградари би могли да буду забринути јер у грозду неће бити довољно шећера, а на трпезе ће стизати кисело вино.
Осим предања, виноградари се уздају у још један метод, на овај дан се залази међу чокоте и ради прво обредно орезивање лозе. На тај празник пре 12 година формиран је и ред витезова вина „Суботички песак“ (Арена сабаткиенсис) који традиционално сваке године излази у други виноград и оштрим ножићем неког од зналаца реже прве гране. Ове године домаћин витезовима вина била је Винарија „Тонковић”, смештена на рубу приградског насеља Бачки виногради, а обредно орезивање урадио је колега винар Петар Чувардић.
– На основу прегледа окаца можемо закључити да је пред нама једна добра година, уколико не дође до изненадних мразева, као што се то догодило прошле године у априлу. Лоза је у доброј кондицији и можемо очекивати лепе гроздове – рекао је Чувардић.
Домаћин Игнације Тонковић каже да је ова винарија атипична у региону јер се заснива на породичном винограду од 10 хектара, попут сличних у Европи. Необична је и по томе што негују само једну врсту грожђа, кадарку и од ње праве вино.
– Мислимо да у једној оваквој винарији може да се ствара само једна врста врхунског вина. Због тога смо род ограничили на 6.400 килограма по хектару и од тога правимо квалитетно вино – каже Тонковић.
Опредељење за кадарку имало је своје историјске, али и економске мотиве. Тонковић објашњава да је чокот кадарке на ово подручје стигао 1690. године са Великом сеобом под Чарнојевићем и да је имало разлога због чега народ у збегу са собом носи ову лозу. Током 19. и у првој половини 20. века кадарка је, каже Тонковић, на овом региону била присутна у 60 одсто винограда, и то било вино око којег се окупљао виши слој у Аустроугарској монархији.
Осим ове историјске димензије, неговање кадарке има и своју прагматичну страну. Европска унија подстиче гајење и обнављање засада винограда са аутохтоним црвеним винима, па је Тонковић и на челу групе која у Бриселу настоји да региструје суботичко-хоргошку пешчару као вински регион. Према речима Драгутина Миљковића, једног од витезова вина, данас је овде под виноградима тек 780 хектара од песковитих 24.800 хектара који би могли да буду погодни за подизање винограда. Чак и међу статистички обрађеним виноградима има и оних запуштених, према томе овај регион није ни изблиза искористио природне погодности тла.
– Може се очекивати да за две деценије квалитетна кинеска вина преплаве свет и тада ће пасти профит у овој области а остаће само мале винарије и аутохтоне сорте, ми ту видимо своју дугорочну шансу – каже Тонковић.
У овој винарији своја вина негују уз помоћ стручњака енолога из Кечкемета, из шпанске облати Лариохе, те домаћих стручњака са Новосадског универзитета. Дан у коме винари први пут у години излазе у своје винограде завршава се и балом на којем се проглашава најбоља од 19 кевединки које су ове године биле у конкуренцији. Традиционално, њиховом дружењу присуствује и представник винског реда „Сент Винце“ из Сегедина, ове године дошао је др Михаљ Филеп, један од оснивача, а суботички винари у своје редове примиће и Микија Јевремовића, нашег певача који је одлучио да баш овде уђе у ред винских витезова.

А. Исаков

објављено: 23.01.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες