Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ноћна струја не мора да поскупи

Електропривреда Србије само ноћу има вишкове енергије и зато их нуди по нижој цени да би заштитила систем од дневних искушења

Има струје, али јој се не зна цена (Фото Д. Јевремовић)

Јефтинија ноћна струја, коју домаћинства користе да ноћу пуне ТА пећи, jер је тада киловат час четири пута јефтинији него дању, не би морала да се мења, бар што се тиче техничких могућности Електропривреде Србије која грађанима испоручује електричну енергију.
ЕПС је технички спреман да настави са испорукама четири пута јефтиније струје током ноћи и у наредном периоду, јер има вишкове због чега је јефтинија ноћна тарифа својевремено и уведена, кажу у ЕПС-у и додају да је ово осетљиво и техничко и економско питање.
Струја треба да поскупи, јер је најјефтинија у Европи. Али, с друге стране, ако се већ праве социјалне карте, како би се заштитили социјално најугроженији, питање је да ли треба укидати ове попусте онима којима је струја једини начин да се огреју.
Лако се може догодити, кажу у ЕПС-у, да се после поскупљења ноћних киловат-сати велики број домаћинстава преоријентише на дневну потрошњу, јер би разлика у цени киловат-часова била мања. Односно ноћна тарифа била би скупља и приближна дневној тарифи. Грађани би тиме обезбедили себи комфор да не морају више да чекају поноћ да би укључили грејање, односно пунили ТА пећи.
У том случају би, дакле, објашњавају у ЕПС-у, скочила дневна потрошња, а ЕПС има пак вишкове ноћу које треба неко да потроши, јер нико још није измислио толике акумулаторе у којима би складиштили струју.
С друге стране, објашњавају у овом јавном предузећу, уколико би се садашњи однос четири према један смањио на три према један, тиме би прилив пара у касу ЕПС-а био нешто већи, а претпоставља се да не би преко ноћи сви они који се сада греју на струју могли да замене ТА пећи грејањем на угаљ, дрва или гас.
С односом три према један потрошња бинајвероватније, претпостављају у ЕПС-у, остала на садашњем нивоу, ЕПС би трошио ноћне вишкове, а струја би поскупела, али не толико да би то био огроман удар на кућни буџет.
Упитани шта би било с вишковима струје уколико би однос јефтиније и скупе био два према један, у ЕПС-у кажу, да струју не могу да депонују, те да једино могу да се договоре о пласману тих вишкова..
На констатацију да је овај предлог из Министарства енергетике можда дошао како би се помогло ЕПС-у да покрије дубиозу тешку 41 милијарду динара, у ЕПС-у кажу, да ће последњу реч о односу ниже и више тарифе дати Агенција за енергетику која ће, на крају крајева и рећи за колико је оправдано да струја поскупи.
Упућени у електроенергетске прилике кажу да би драстично поскупљење ноћне тарифе донело више штете него користи, те да би у том случају велики број грађана, пре свега оних који се греју на струју, био озбиљно оштећен. Зато је, додају, најважније одредити колико ће се смањити однос између дневне и ноћне тарифе.
Бобан Петровић, Секретар Удружења за енергетику у ПКС, каже да се смањивањем односа дневне и ноћне тарифе на три према један или два према један заправо жели да помогне ЕПС-у који због нереално ниске цене електричне енергије трпи губитке.
– Ноћна тарифа никада није била социјална категорија, само се тако третирала. Циљ је био да се потрошачи стимулишу да троше струју када је има више, а то је ноћу, како би се растеретила дневна потрошња, каже Петровић.
Како ствари сада стоје грејање стана од 60 квадрата на струју пуњењем ТА пећи током ноћи у грејној сезони кошта укупно око 42.000 динара, ако се ТА допуњава дању цена је, потврђују у Агенцији за енергетику, око 60.400, док загревање грејних тела и котлова кошта 124.800 динара.

Јасна Петровић

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...