Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ПКБ: Бразде бране и животом

oranice ПКБ: Бразде бране и животом
Земљу је 40 година користио ПКБ (Фото: Новости)
Зрењанин – Расписивање огласа за давање у закуп 1.500 хектара пољопривредног земљишта У Зрењанину „подигло“ је синдикат ПКБ-а, који је најавио штрајк. Синдикалци напомињу да је издавање земље незаконит поступак, јер ово предузеће ове оранице у Ченти и Перлезу користи већ скоро пола века.
С друге стране, из Општине Зрењанин, као и из Министарства пољопривреде тврде да нема ничег спорног у давању њива на коришћење и да закон није повређен.
Вербални сукоб између представника ПКБ Корпорације и паора из Ченте обележио је у среду други круг јавног надметања за давање у закуп пољопривредног земљишта на подручју града Зрењанина.
Синдикалци тврде да ће својим телима и механизацијом спречити узимање њива на које, како кажу, полажу право. Локалним фармерима, а потенцијалним закупцима спорног земљишта, поручују да се држе даље од „њихових“ њива.
„Давањем у закуп земљишта које ми користимо претходних 40 година наставља се распарчавање ПКБ-а“, тврди Милисав Ђорђевић, председник овог синдиката.
„Конкурс за давање ораница под закуп, први пут је расписан у септембру 2012. године.“
Ми смо тада понудили да уплатимо закуп једнак збиру почетних цена лицитације, увећан за 30 одсто. То је више од 15 милиона динара, али одговор нисмо добили, већ је расписана нова лицитација.
Право за коришћење земљишта у својој општини траже и зрењанински паори и напомињу да им не пада на памет да одустану од лицитације.
„Учествовали смо и у првом кругу јавног надметања, као и сада, а како ћемо ући у посед, то ћемо још видети“, поручује Јован Дракулић, земљорадник и Ченте, један од учесника лицитациује. „Не плашимо се њихове силе, јер нико није изнад закона. Нама је та земља извор живота.“
Док челници Зрењанина, синдикалце из ПКБ-а шаљу код Министарства пољопривреде да тамо изнесу своје захтеве, у овом министарству „враћају лопту“ градској управи.
„Поступак давања у закуп пољопривредног земљишта поверен локалним самоуправама“, кажу у ресорном министарству пољопривреде. „Изнајмљивање државних ораница, ко год га је до тада користио, у складу је са законом. У случају ПКБ корпорације, обавиће се додатне консултације са републичком Дирекцијом за имовину и Градом Зрењанин.“
Подносе тужбу
„Градска управа је дужна да спроведе поступак издавања државног земљишта на својој територији, и то ћемо учинити“, каже Стојан Краљ, начелник Одељења за локални економски развој Зрењанина.
„Средином прошле године обавестили смо ПКБ о обавези да изађе из поседа и да не заснива нову производњу, што није учињено. Зато ћемо поднети тужбу против овог предузећа за незаконито коришћење државне земље на подручју Ченте, почев од 2006, па до данас.“

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες