Την ημέρα των Θεοφανείων οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Ρωσίας βουτούν σε παγωμένα νερά Την ημέρα των Θεοφανείων, σε 52 σημεία της Μόσχας θα δημιουργηθούν 55 υδάτινοι χώροι που θα αναπαριστούν τον Ιορδάνη ποταμό. Στα προάστια της Μόσχας θα υπάρχουν 69 τέτοια μέρη, ενώ συνολικά στη χώρα, οι παγωμένες επιφάνειες που θα διατρηθούν θα είναι περίπου 2.600. Σε πολλά μέρη θα δημιουργηθούν θερμαινόμενοι χώροι με κουζίνες εκστρατείας. Οι προκαθορισμένοι τόποι που θα υποδεχθούν όσους σπεύσουν να βουτήξουν, θα είναι διαθέσιμοι από τις 7 το βράδυ της 18ης Ιανουαρίου, έως την επόμενη μέρα.
Τα Θεοφάνεια του Κυρίου είναι η χριστιανική γιορτή προς τιμή της Βαπτίσης του Ιησού Χριστού από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, στον Ιορδάνη ποταμό. Η γιορτή παραδοσιακά συνοδεύεται από μαζική πτώση στο νερό, σε ειδικές τρύπες οι οποίες ανοίγονται στον πάγο που καλύπτει τις επιφάνειες λιμνών και ποταμών,συμβολίζοντας τον Ιορδάνη.
Παγωμένες βουτιές
Στα οργανωμένα σημεία για τις καταδύσεις θα βρίσκεται σε επιφυλακή ιατρικό προσωπικό. Υπεύθυνοι για την ασφάλεια των πιστών θα είναι περίπου 2.500διασώστες. Επίσης, στα μέρη όπου θα διεξαχθεί το έθιμο θα βρίσκονται αυτοκίνητα, οχήματα χιονιού και φουσκωτά σκάφη. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών, οι προβλεπόμενες δυνάμεις θα είναι αρκετές, παρά το γεγονός ότι εκείνοι που θα βουτήξουν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 800.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου όσον αφορά τη Μόσχα, την ασφάλεια θα κληθούν να εγγυηθούν περισσότερα από 436 άτομα, μεταξύ των οποίων οι 99προέρχονται από την εθελοντική πυροσβεστική υπηρεσία. Επίσης, στα σημεία όπου θα βουτήξει ο κόσμος, θα στηθούν 42 σκηνές για να ζεσταθούν αυτοί που θα προσέλθουν και για να τους προσφερθεί τσάι.
Οι ομάδες διάσωσης, πριν επιτρέψουν την προσέλευση στον πάγο, θα μετρήσουν παντού το πάχος του. Στη Μόσχα αυτό το διάστημα, το πάχος του πάγου φτάνει τα30-35 εκατοστά. Ενώ ύστερα, προκειμένου κανένας από τους πιστούς να μην αντιμετωπίσει την ημέρα των Φώτων τυχόν προβλήματα με την καρδιά ή λόγω υποθερμίας, θα εξεταστούν από γιατρούς.
Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί κατά την κολύμβηση στο παγωμένο νερό είναι η υποθερμία, όταν δηλαδή ο οργανισμός χάνει θερμότητα με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι παράγει. Γι’ αυτό, οι γιατροί συστήνουν η παραμονή στο νερό να μην είναι μεγαλύτερη από δύο λεπτά.
Ιχθυέλαιο κατά της υποθερμίας
Πριν τη βουτιά στο παγωμένο νερό, προκειμένου να αποφευχθεί η υποθερμία,συνιστάται να πιει κανείς όχι κάποιο αλκοολούχο, αλλά ιχθυέλαιο. Ως την ανοιγμένη στον πάγο οπή, οι διασώστες συμβουλεύουν να φτάσει κανείς φορώντας τα υποδήματά του, καθώς τα πόδια είναι αυτά που παγώνουν πρώτα. Η αφαίρεση των ρούχων πρέπει να γίνει σταδιακά. Αρχικά, να αφαιρεθεί το μπουφάν ή το παλτό, μετά από μερικά λεπτά τα παπούτσια, και μόνο ύστερα να μείνει κανείς με το μαγιό.
Για να διατηρηθεί η θερμότητα του σώματος, μπορεί αυτό να αλειφτεί με παχιά κρέμα. Μετά το μπάνιο, πρέπει αρχικά το σώμα να σκουπιστεί καλά με την πετσέτα,μετά να φορεθούν τα ρούχα και να ακολουθήσει ένα ζεστό ρόφημα.
Όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, η λεγόμενη«παγωνιά των Θεοφανείων» είναι ωφέλιμη μόνο για τους σκληραγωγημένους ανθρώπους. Η κατάδυση στο κρύο νερό είναι επικίνδυνη ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν βρογχικές παθήσεις, καθώς και προβλήματα με την καρδιά ή την πίεσή τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, πέρυσι στη Μόσχα βούτηξαν κατά την εορτή των Φώτων περίπου 92.000 άτομα. Τα απρόοπτα δεν έλειψαν. Δυο κοπέλες παραλίγο να πνιγούν στη δεξαμενή της περιοχής Χίμκι. Η μία γλίστρησε στον πάγο και τραυματίστηκε πέφτοντας πάνω στο χείλος του ειδικά κομμένου πάγου, ενώ η δεύτερη έχασε τις αισθήσεις της την ώρα που βρισκόταν στο νερό. Και οι δύο διασώθηκαν από το προσωπικό του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων