Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Παραγωγή τροφίμων από κατσικίσιο γάλα για τις ανάγκες των συσσιτίων στο Κοσσυφοπέδιο

fΗ ομαλή λειτουργία των λαϊκών συσσιτίων για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου γίνεται όλο και πιο δύσκολη για πολλούς λόγους, και κυρίως επειδή τα χρηματικά μέσα για τη λειτουργία τους δεν επαρκούν. Πολλά από τα λαϊκά συσσίτια στο Κοσσυφοπέδιο έκλεισαν. Όμως, οι παράγοντες της Επαρχίας της Ράσκας και της Πριζρένης, της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, βρήκαν τρόπο να βοηθήσουν, έστω και λίγο, τα λαϊκά συσσίτια και να προσφέρουν στους χρήστες διάφορα τρόφιμα από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα και κρέας. Για το θέμα γράφει η δημοσιογράφος Σνεζάνα Μιλόσεβιτς.
Πριν τέσσερα χρόνια τα μέλη της οικογένειας Đorđević, από την κωμόπολη Novo Brdο, του Ανατολικού Κοσσυφοπεδίου, έδωσαν στους ουμανιστές της οργάνωσης «Μητέρα των εννέα αδελφών Jugović», που λειτουργεί στο πλαίσιο της Επαρχίας της Ράσκας και της Πριζρένης, την άδεια να ανατρέφουν κατσίκες και πρόβατα στο αγρόκτημά τους. Άλλωστε, η περιοχή Novo Brdo αφθονεί σε παρθένα φύση, λειβάδια και βοσκότοπους. Πρώτα είχαν 20 κατσίκες, και μετά ο αριθμός τους, αλλά και των προβάτων, αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου, και τώρα έχουν 200 τέτοια ζώα, από τα οποία παράγουν γάλα, γιαούρτι και τυρί, το οποίο δίνουν δωρεάν στα λαϊκά συσσίτια.
«Έχουμε πολλή δουλειά στο αγρόκτημά μας. Κάθε τόσο προμηθεύουμε τα λαϊκά συσσίτια με φρέσκο κατσικίσιο γάλα και τυρί, που είναι πολύ υγιεινό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης προμηθεύουμε τους χρήστες και με κρέας από κατσίκι. Δόξα τω Θεώ, κατά την παρούσα στιγμή τα λαϊκά συσσίτια διαθέτουν αρκετά τρόφιμα»,- λέει η Μιλοράτκα Τζώρτζεβιτς.
Όμως, τα μέλη αυτής της οικογένειας εκφράζουν ανησυχία από τη συνεχή αύξηση του αριθμού φτωχών ανθρώπων, που ζητούν βοήθεια στα λαϊκά συσσίτια, και οι οποίοι δε θα ήταν σε θέση να επιζήσουν χωρία αυτά.
Τέλος, όλοι οι εργαζόμενοι των λαϊκών συσσιτίων στο Κοσσυφοπέδιο, Σέρβων στην καταγωγή, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτός ο τρόπος προμήθειας γαλακτοκομικών έχει μεγάλη σημασία για τους χρήστες, επειδή το κατσικίσιο και πρόβειο κρέας, γάλα και τυρί, που αποτελούν υγιεινή τροφή, ικανοποιούν, προς το παρόν, τις ανάγκες των χρηστών των λαϊκών συσσιτίων στο Κοσσυφοπέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...