Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Масовно скрнављење српских гробаља на КиМ


ГРАЧАНИЦА – Епархија рашко-призренска саопштила је данас да је током претходне ноћи широм Косова и Метохије оскрнављено на десетине гробова и надгробних споменика Срба, на гробљима у Клокоту, Прилужју, Племетини и Призрену.
„Синоћна збивања, нажалост, показују да се на Косову мало шта променило од 2004. године и да и даље постоји велики потенцијал за етнички и верски мотивисано насиље који спроводе екстремне организације под видом патриотизма”, наводи се у саопштењу Епархије, која је најоштрије осудила нови талас насиља у покрајини.
На горњем гробљу у селу Клокот у Косовском поморављу у недељу поподне оскрнављено је 27 надгробних споменика.
На православном гробљу у селу Прилужје у општини Вучитрн синоћ је око 23.00 сата минирана гробница породице Анђелковић а делови разбијене гробнице од снажне експлозије разбацани су по околним њивама.
Приступ гробљу још није сигуран јер постоји забринутост да су експлозивне направе постављене и на другим гробовима, саопштава Епархија.
На православном гробљу у селу Племетина општина Обилић оскнрављене су три гробнице, а на православном гробљу у Милошеву запаљена је гробљанска капела и уништено неколико гробова.
Према информацијама Косовске полиције у току ноћи оскрнављено је и 50 српских гробница на православном гробљу у Призрену, преноси Епархија позивајући се на локалног пароха.
Такође се подсећа да је до ових скрнављења дошло само недељу дана након вандалског скрнављења 50 гробова на православном гробљу у Косову Пољу.
За сва ова недела Епархија рашко-призренска је окривила албанске екстремисте који су како се наводи кренули у нови поход против гробаља.
Поред ових вандалских напада на гробља, на позив преко Фејсбука који је објавила екстремна организације под именом „Албанска народна армија” у Ђаковици је синоћ дошло до окупљања једног броја припадника ултра-националистичке организације Самоопредељење који су покусали да нападну манастир Пресвете Богородице, наводи Епархија.
У овом манастиру који се налази у Ђаковици живе једине преостале четири Српкиње из овог града (монахиње Теоктиста и Јоаникија и две старице Васиљка и Нада).
Захваљујући присуству већег броја припадника Косовске полиције и Кфора напад је онемогућен и црква, која је иначе до темеља разрушена у погрому 2004. године, није оштећена.
Оскрнављен и споменик српској деци у Гораждевцу код Пећи

Непознате особе током ноћи у Гораждевцу оскрнавиле споменик жртвама НАТО бомбардовања и српске деце која су страдала на реци Бистрици 2003. године.
Уредник Радио Гораждевца Дарко Димитријевић изјавио је Танјугу да је споменик погођен хицима из ватреног оружја и да је овај инцидент узнемирио око хиљаду Срба који живе у овом метохијском селу.
Напад је извршен највероватније иза поноћи у близини споменика су пронађене чауре а косовска полиција обавља увиђај, рекао је Димитријевић, истичући да је споменик подигнут страдалим цивилима.
Споменик који је оштећен налази се на око 50 метара од центра села на путу према сеоској цркви Рождества Пресвете Богородице. Мештани Гораждевца сумњају да је ово реакција косовских Албанаца на уклањање споменика погинулим борцима тзв. ОВПМБ у Прешеву.
Ово је у последња 24 сата други инцидент овакве врсте на Косову пошто су претходно непознати починиоци оскрнавили српско гробље у Клокоту код Витине где је порушено 27 надгробних споменика.
Поломљено шест надгробних споменика у општини Србица
СРБИЦА – Председник српске општине Србица на Косову и Метохији Дејан Томашевић изјавио је данас да су непознати починиоци у селу Суво грло, у општини Србица поломили и потпуно уништили шест надгробних споменика.
Томашевић је рекао Танјугу да су надгробни споменици највероватније поломљени током ноћи или јутрос, објаснивши да се српско гробље налази изнад дела села у коме живе Албанци.
У селима Суво грло, Бање и Срколез, у општини Србица, након 1999. године остало је да живи око 150 Срба.
Дачић: Рушење споменика антицивилизацијски чин
Председни Владе Србије Ивица Дачић најоштрије је данас осудио рушење српских гробаља и историјских споменика на Косову и Метохији и упозорио међународне снаге у покрајини да је њихова обавеза да штите српско културно наслеђе.
Премијер је оценио да је рушење српских гробаља антицивилизацијски чин.
„Упозоравам међународне снаге и организације на Косову и Метхоији да је њихова обавеза да обезбеде мир и сигурност за све грађање, њихову имовину и културно наслеђе”, поручио је Дачић.
Он је рекао да се никакав повод не може тражитиу у догађају у Прешеву јер је тамо, како је рекао, мирно уклоњен незаконито постављен споменик припадницима ОВК и ОВПМБ.
„Овде је реч о рушењу гробаља и нападу на цркве и манастире, чега није било нити ће бити на југу Србије”, рекао је премијер Танјугу.
Канцеларија за Косово: Апартхејд над Србима светска брука
БЕОГРАД – Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију саопштила је данас да Приштина над косовским Србима спроводи апартхејд који је срамота читавог света, и затражила од Еулекса и Кфора да заштите преостале Србе на Косову и омогуће им да преживе.
„Питамо међународну заједницу до које границе ће бити толерисан линч и насиље на Србима и њиховим споменицима. Тражимо од Еулекса и Кфора да заштите бар оно што је преостало од мартовског погрома и да преосталим Србима и њиховим гробовима, црквама, манастирима, споменицима, побијеним и несталим буде омогућено да постоје и трају”, наводи се у саопштењу Канцеларије.
Канцеларија је навела да насиље прати изговорено када год Приштина запрети прекидом дијалога.
На Косову је ноћас оскрнављено више десетина српских надгробних споменика.
„Апартхејд који Приштина спроводи над Србима и самој успомени на њих је срамота читавог света и свих међународних организација присутних на Косову и Метохији. Пошто није било осуде за мартовски погром из 2004. године, руше се гробови и пале цркве у јануару 2013. године. Некажњени злочин се увек понавља”, навела је Канцеларија.
Срушен споменик борцима НОБ-а у Косовској Витини
КОСОВСКА ВИТИНА– Споменик народноослободилачким борцима из Другог светског рата у центру Косовске Витине, срушен је данас око поднева, јавио је локални Клокот радио.
Како преноси овај радио, информацију о рушњеу споменика потврдио је потпуковник косовске полиције Шабан Азизи.
Јахјага осудила скрнављење гробља
ПРИШТИНА – Председница Косова Атифете Јахјага оценила је данас да је скрнављење православног гробља у Клокоту неприхватљиво и да се тако нешто не може толерисати.
„Оштећење гробаља је у супротности са вредностима косовског друштва и традицијом толеранције и поштовања међу људима, религијама и различитим културама”, наводи се у саопштењу Јахјаге.
Кабинет председнице Косова је позвао органе реда да приведу правди извршиоце тог вандалског чина.
И Влада Косова је саопштила да је оштећивање гробаља српске заједнице у пуној супротности са традицијом и законима на Косову, институционалним опредељењем Косова за афирмацију европских цивилизацијских вредности и пуној супротности са легитимним интересима Албанаца у Прешевској долини.
ОЕБС осуђује скрнављење православних гробаља на Косову
ПРИШТИНА – Шеф мисије ОЕБС-а на Косову, амбасадор Жан-Клод Шлумбергер оштро је данас осудио скрнављење православних гробаља и верских споменика широм Косова, наводи се у саопштењу ОЕБС-а из Приштине.
Подсећа се да су ноћас оштећени надгробни споменици у општинама Клокот, Обилић и Призрен, као и да је запаљена једна капела на православном гробљу у Обилићу.
Ови акти уследили су након скрнављења православног гробља у Косовом пољу пре недељу дана, додаје се у саопштењу.
„Оштро осуђујем ове недавне чинове скрнављења православних гробаља на Косову. Скрнављење гробаља и верских споменика је недопустиво, и не само да крши права верских и етничких заједница којима припадају, него друштва у целини”, рекао је Шлумбергер.
Он је рекао да је „ужаснут овим гнусним актима вандализма” и поздравио осуду тих аката од стране косовских институција.

Агенције

објављено: 21.01.2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου