Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Од сутра ће поскупети пиво и „жестина“…

Акцизе на алкохолна пића, пиво, цигаре и цигарилосе у Србији од сутра ће бити веће за 12,2 одсто.
244 Од сутра ће поскупети пиво и жестина...
Како је агенцији Бета речено у Министарству финансија и привреде, одлуком коју је Влада јуче усвојила извршено је редовно годишње усклађивање динарских износа акциза на алкохолна пића, пиво, цигаре и цигарилосе.
Нова акциза на ракије од воћа, грожђа и специјалне ракије је 117,27 динара по литру, а за ракије од житарица и осталих пољопривредних сировина акциза ће од сутра бити повећана на 297,52 динара по литру. Акциза на жестока алохолна пића и ликере повћана је на 190,69 динара по литру.
Према одлуци Владе Србије, акциза на пића с ниским процентом аклохола повећана је на 19,58 динара по литру, а на пиво на 22,17 динара по литру.
Код дувански производа повећана је акциза на цигаре и цигарилосе на 21,07 динара по комаду.
Планираним редовним усклађивањем акциза крајем јануара нису обухваћени деривати нафте, цигарете и кафа, кажу у Министарство финасија и привреде Србије.
Прво наредно усклађивање износа акциза на цигарете и кафу биће, према последњим изменама Закона о акцизама, у јануару 2014. индексом потрошачких цена за 2013, док ће прво наредно усклађивање динарских износа акциза на деривате нафте бити у јануару 2016. индексом потросачких цена у 2015.
Цигарете су већ поскупеле у претходних неколико дана за, у просеку, десет динара..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου