Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Budale politicare prodali su sve

TURCI, KUPITE GRČKU: Jedna trećina države je na prodaju …



U njemačkom listu „Die Welt“ ovog četvrtka može se pročitati zanimljiv tekst o tome kako Grci u naporima da prevaziđu enormna zaduženja odlaze u susjednu Tursku kako bi privukli tamošnje investitore. Pod naslovom „Turci, kupite Grčku“ list piše:
„Svojedobno je pitanje o tome kako se može riješiti vječiti spor između Turske i Grčke o egejskim otocima važilo kao vic: tako što će jednom velika, bogata i dinamična Turska jednostavno kupiti otoke svog manjeg i osiromašenog susjeda. No, upravo sada pokušavaju grčki funkcioneri u to da uvjere turske investitore. „Cijene su niske. Jedna trećina Grčke je na prodaju“, izjavio je Panos Protopsaltis, šef odjeljenja grčkih vlasti za privatizaciju državne imovine, HRAD. On je ovih dana sa cijelom delegacijom doputovao u Istanbul kako bi rasprodao porodično srebro Helena. Grčki zvaničnik to nije uradio svojevoljno. Evropska unija je, naime, prisilila Atinu da u vrijednosti od 50 milijardi eura, ni manje ni više, proda dijelove državne imovine kako bi Grčka otplatila brdo svojih dugova. Na taj način bi ta zemlja do 2013. trebala da ubere 19 milijardi eura. Riječ je o 71.000 parcela veličine oko 3,4 milijarde kvadratnih metara, kao što su luke, rudnici, aerodromi, autoputevi, banke i još mnogo toga. A najbolje lokacije i objekti se nalaze na oko 6.000 grčkih otoka.
Međutim, postoji i razlog zbog čega se Grci u toj mjeri oglašavaju upravo u Turskoj: oni zapravo na taj način žele da spriječe rasprodaju svoje imovine u inostranstvu i najradije bi dodatnim novcem da pomognu grčkim firmama. Međutim, nemaju taj novac, a u Evropskoj uniji ne mogu više dobiti kredite. Zbog toga sada u Istanbulu pokušavaju da pridobiju turske investitore, koji bi trebali da sklope partnerske ugovore s grčkim firmama kako bi osigurali tržište. Atina smatra da su šanse za jedan takav ‘deal’ bolje sa Turskom nego sa nepovjerljivim Zapadom. Međutim, takva partnerstva neće imati nikakve prednosti prilikom ponude“, piše njemački list „Die Welt“, prenosi DW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου