Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Menadžeru u dobroj fizičkoj formi se više veruje

Ukoliko želite da (p)ostanete menadžer morate biti u dobroj formi. Ljudi na kojima je vidljiva slabost prema hrani ne deluju kao sposobne vođe fokusirane na posao, piše Wall Street Journal.
vezbanje-sonic-boom
Nedavno istraživanje pokazalo je kako malo veći podbradak ili deblji struk jako utiču na utisak o nečijim medadžerskim sposobnostima. Na deblje menadžere s takvim predrasudama gledaju i podređeni, i kolege na istoj hijerarhijskoj poziciji ali i top menadžment, pokazala je studija koju je sprovela neprofitne organizacija Center for Creative Leadership CCL na 757 direktora.
Liderske osobine menadžera s telesnim indeksom BMI ispod 25 njihove kolege ocenenili su boljim od onih čiji indeks telesne mase ukazuje na gojaznost. Deblji menadžeri dobili su bolje ocene samo za veštinu komunikacije. Stručnjaci koji su sproveli studiju naveli su i kako su rezultati o percepciji kompetentnosti vođa bili jednaki za sve industrije.
Biti u formi kao imperativ za uspeh u poslu novijeg je datuma prema rečima Ane Dutre, stručnjaka za ljudske potencijale. Prema njenim rečima donedavno je važilo pravilo kako menadžeri moraju ostavljati utisak da na poslu izgaraju, da kompaniji posvećuju sve vreme i da su u potpunosti spremni da žrtvuju privatan život. Odricanje od slobodnih vikenda, godišnjih odmora i zanemarivanje porodičnog života trebalo je da inspirše ljude koji su im podređeni i daju im signale kako i oni trebaju žda podrede život kompaniji i poslu. Danas se pak traži da menadžeri imaju izduvni ventil i da znaju kako da ga uklope u nedeljni raspored.
Dutra podseća i na činjenicu kako je slika menadžera i slika njegove kompanije. Osim toga, svaki menadžer treba biti spreman da se u svakom se trenutku izloži javnosti: davanju izjava za novine ili televiziju, nastupom pred većim auditorijem ili brzo uskakati na sastanke. I premda treba podvući kako percepcija nečijih sposobnosti nema ništa sa njihovom stvarnim menadžerskim sposobnostima, u stvarnosti se može dogoditi da manje sposoban stručnjak dobije bolju poziciju samo zato što vikendom vozi bicikl.Međutim, stručnjaci upozoravaju i kako percepcija sopstvenog izgleda ima uticaj na držanje i nastup, pa time i na uspeh na hijerarhijskoj lestvici. Umesto skrivanja tela u bezličnim džemperima zato je bolje vežbati, nositi odeću dobrog kroja i zračiti samopouzdanjem.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....