Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Na koji način da zatražite povišicu i dobijete istu, ali sa stilom

Možda je sada pravo vreme da tražite povišicu kao nagradu za sav uložen trud, vreme, znanje, veštinu i posvećenost poslu.
posao-kancelarija
Mislite da ste je zaslužili, ali to treba i reći osobi koja o povišicama odlučuje. Nastupite mudro i taktično.
Počnite sa NE. Nikada ne počinjite tako što ćete reći šta želite. Navedite nadređenog da kaže NE. Recite da ste spremni na negativan odgovor što će njemu olakšati i prihvatiće vas kao osobu koja nije u oskudici. Ovo je odličan i opušten početak za obe strane.
Raspitajte se o tekućim problemima u firmi. Možda je bilo nedavnih otkaza. Možda je u planu veći trošak radi nekog projekta. Pre nego što zatražite povišicu, raspitajte se o ovakvim dešavanjima koja vašem nadređenom mogu da otežaju odluku oko vaše povišice. Pitajte ga kako će se rešavati takva tekuća dešavanja.
Istražite. Pre odlaska na sastanak ispitajte koliko su inače plaćeni ljudi koji rade posao sličan vašem. Ispitajte i kako inače u drugim firmama funkcioniše odluka o povišicama. Što više imate informacija, nastupićete sigurnije bolje pripremljeni.
Kontrolišite emocije. Na sastanku isključite emocije. Isključite očekivanja i strahove. Isključite osećaj oskudice. Ako vas i napadne neki od strahova i njima sličnih emocija, popijte malo vode ili uzmite olovku u ruke i nešto nažvrljajte kako biste prekinuli navalu emocija koje su u ovom slučaju ubica broj jedan.
„Kolumbo efekat“. Morate nastupiti tako da je nadređeni u ovoj situaciji opušten. Učinite da se bolje oseća od vas samih. Možda bi bilo dobro i da se po malo oseća superiornim. I bez garderobe da impresionirate i izgledate „veliko“.
Neka on govori. Vi govorite što manje. Postavljanjem pitanja saznaćete više o svojoj poziciji, činjenicama i tekućim problemima. Zapišite po nešto.
Pitanja. Postavljajte pitanja počinjući sa „ko“, „šta“, „kada“, „kako“ ili „zašto“ jer će navesti nadređenog da više govori. Ne postavljajte pitanja sa malo reči.
Ne mislite o krajnjem ishodu. Ne razmišljajte, ne nadajte se i ne planirajte da ćete dobiti povišicu. Umesto toga, fokusirajte se na ono što možete imati pod kontolom – vaše ponašanje za vreme sastanka.
Vaša misija i svrha. Zapamtite da vaša misija u firmi nije da zaradite puno para, već da razvijate posao i svoje veštine, da širite posao i povećavate broj klijenata. Ovim se morate voditi tokom razgovora ako želite povoljan ishod.
Pomozite nadređenom. Morate mu pomoći da o vama stekne sliku da možete mnogo toga uraditi za firmu i posao, da razumete probleme u firmi koje on vidi i rešenja koja traži. Njemu mora biti jasno da će vaša povišica doneti dobro poslu.
Predstavite se kao rešenje. Ne plašite se da iznesete posebne primere i izazove sa kojima se susrećete u poslu kao i rešenja o kojima razmišljate. Što više primera, to bolje.
Ne pretite. Nikada. Ne pretite drugom ponudom ili „uzmi ili ostavi“ stavom. Samo smireno u duhu „želim“, a ne „treba mi“.
Ne trudite se da budete prijatelji. Nadređeni ovde nije vaš prijatelj. Niste došli u potrazi za prijateljstvom već da postignete dogovor. Ono što želite je poštovanje, fer dogovor sa, naravno, pozitivnim ishodom kakav je, u ovom slučaju, povećanje plate.
Dakle, vašu smirenost, zainteresovanost za probleme u poslu i tekuće događaje i izazove, stav koji nije gramziv, vaš talenat i misli koje su u interesu firme je sve što vaš nadređeni želi da zna i oseti kako bi vam dao povišicu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες