Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

Patrijarh Irinej tvrdi: "Srbiji treba car ili kralj, ili neki oblik parlamentarne monarhije"

Vesti online - 23.01.2013

Srbiji nedostaju car ili kralj, odnosno neki oblik parlamentarne monarhije u kojoj bi kralj bio ujedinitelj naroda, rekao je patrijarh Irinej novinarima, pošto je u crkvi Svetog Andreja Prvozvanog u dvorskom kompleksu na Dedinju služio liturgiju povodom prenosa posmrtnih ostataka kralja Petra Drugog Karađorđevića u Srbiju iz SAD.

Patrijarh je istakao da je Srbija sve postigla s kraljem i da bi parlamentarna monarhija za Srbiju bila korisna. Patrijarh je naveo da je prenos posmrtnih ostataka kralja Petra Drugog Karađorđevića veliki događaj u koji pre 10 godina niko nije verovao.

"Pre 10 godina niko nije verovao da će se kralj Petar, kome su oduzeta sva prava, svečano vratiti u svoju zemlju. Ovo je rezultat ispravljenog stanja i gledanja, jer država Srbija zvanično dočekuje kralja", rekao je Irinej.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je taj događaj doprinos uspostavljanju nacionalnog jedinstva. Dačić je naveo da Karađorjevići zaslužuju da budu visokopoštovani i da se tako "ispravljaju stvari iz istorije".

"Zadovoljstvo je što se ovo dogodilo dok sam ja predsednik vlade i predsednik partije koja je naslednica partije s kojom je bilo problema za vreme Drugog svetskog rata i posle njega", rekao je Dačić

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες