Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Semafori koji zbunjuju vozače i stvaraju gužve

Semafori u Dunavskoj, Karađorđevoj i Sarajevskoj ulici, izazivaju istu reakciju kod vozača: zbunjuju ih, prave gužve, pa čak i sudare. U Sekretarijatu za saobraćaj tvrde da je signalizacija na sve tri raskrsnice urađena u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja i da ne pravi zastoje i incidente.

Uslovna strelica istovremeno sa crvenim: Iz Karađorđeve Foto: A. Stanković

Vozači koji krenu od Železničke stanice ka Kalemegdanu već godinama se pitaju čemu služi uslovna zelena strelica za pravo na semaforu u Karađorđevoj. Tu više od 10 sekundi istovremeno svetle crveno i zelena strelica za pravo. Zato pojedini vozači stanu, a drugi iza njih kreću, pa bude i sudara.


- Vozim ovuda godinama i u početku sam mislio da je neka greška, pa sam uvek čekao zeleno, bez obzira na strelicu. Sad već krećem kad vidim strelicu, ali mnogi vozači to ne znaju, pa se prave ogromne gužve - priča Vladimir Đurić.



Novina koja zbunjuje neiskusne vozače: "Žuti pešak" na semaforu u Dunavskoj


Vozače zbunjujuje i semafor na uglu Dunavske i Ulice Žorža Klemansoa. Tu je 2012. postavljen dodatak na semaforu za vozače, pa iznad uslovne zelene strelice za desno svetli i “žuti pešak”.


- Prvi put vidim takav semafor. Ne znam šta im predstavlja taj dodatak. Zbunjen sam - priznaje Igor Nikolić.



Semafor na uglu Sarajevske i Birčaninove nema uslovnu strelicu, ali je nejasan i stručnjacima.


- On samo usporava saobraćaj umesto da ga ubrza, pa se stvaraju nepotrebne gužve - ističe Vladimir Simidžija, saobraćajni inženjer.



Semafor u Sarajevskoj ulici


U Sekretarijatu ističu da do sada za navedene raskrsnice nisu imali primedaba.

Detektori kao rešenje
U gradu planiraju da uvedu što više “detektorskih semafora” koji ne bi imali fiksirano zeleno vreme.

- Detektorski rad podrazumeva zeleno vreme u zavisnosti od broja vozila na raskrsnici. U tom slučaju bi zeleno u Sarajevskoj bilo prekinuto samo ako pešak pritisne taster ili budu najavljena vozila putem vozačkih detektora iz Birčaninove i Risanske - kažu u Sekretarijatu.

Trenutno u gradu ima 120 takvih semafora.

- U Karađorđevoj šine prelaze iz sredine kolovoza u okretnicu kod pristaništa i seku smer od Kalamegdana ka Železničkoj stanici. Kada prolaze tramvaji, saobraćaj ka Kalemegdanu, gde nema presecanja, nema razloga da bude zaustavljen, pa je postavljena uslovna strelica. To znači da vozač može da prođe tek pošto propusti pešake kojima je zeleno. Signalizacija na uglu Dunavske i Žorža Klemansoa je novina. Pošto je među vozačima rašireno pogrešno tumačenje da, čim se uključi uslovni signal, skreću ne ustupajući prvenstvo pešacima, postavili smo novi signal da bi im dodatno skrenuo pažnju. Semafor na uglu Sarajevske i Birčaninove ulice radi u zelenom talasu duž Sarajevske ulice. Zelena vremena su određena u skladu sa protokom saobraćaja na raskrsnici - objašnjavaju u Sekratarijatu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου