Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Крипта Храма Светог Саве биће завршена до 6. октобра

Предстоје најскупљи радови како би се у оквиру прославе Миланског едикта, достојно дочекали посетиоци из целог света – рекао председник Томислав Николић

Патријарх Иринеј и председник Србије Томислав Николић приликом обиласка храма Фото Т Јањић

Литургијска звона Храма Светог Саве звонила су у част доласка Његове светости патријарха српског господина Иринеја и председника Србије Томислава Николића, који су обишли радове на једној од највећих православних светиња на свету.
– Пролазе векови, смењивали су се освајачи, смењивале су се и власти у Србији, али је Храм Светог Саве вечит. Довршетак храма нас обавезује, јер се налазимо на светом месту, где су желели да нам одузму прошлост и будућност – изјавио је председник Николић на врачарском платоу, испред улаза у храм, истакавши да ће радови који се обављају у крипти бити готови до 6. октобра, како би се у склопу прославе 1.700 година од доношења Миланског едикта, достојно дочекали посетиоци из целог света.
Према речима председника Србије, радови на храму се одвијају према плану и до сада је урађено много.
– Сада предстоје најскупљи радови, осликавање пода, зидова и завршни радови у крипти. Нама су једнако важни и они људи који од три динара одвајају по један динар за храм, као и они који дају много више. Граде га грађани Србије и сви су подједнако заслужни за ово што је урађено до сада – нагласио је Николић.
Патријарх Иринеј је истакао да храм гради српски народ у земљи и у расејању.
– Њихова помоћ није мала и захваљујем свима који својим прилозима доприносе да се храм гради по пројекту. Овакви објекти се у свету граде и по сто година. Надам се да нам неће толико требати за завршетак Храма Светог Саве – указао је патријарх.
На седници Скупштине Друштва за подизање Храма Светог Саве на Врачару, која је потом уследила и која је била затворена за новинаре, разговарало се о роковима за даљу изградњу храма. Председник Николићје, у својству председника Главног одбора Друштва за подизање храма, рекао уочи почетка скупштине да „радећи на храму са вољом и љубављу, осећамо да у њега уграђујемо и себе”.
На Скупштини Друштва за подизање Храма Светог Саве је представљен и извештај о радовима од прошле скупштине до данас, као и план и програм радова за 2013. и 2014. годину.
Како је саопштено на сајту СПЦ, седницом су председавали председник Друштва за подизање Храма Светог Саве на Врачару патријарх Иринеј, председник Главног одбора друштва Томислав Николић, председник Скупштине друштва Миодраг Бабић и протонејмар храма професор др Војислав Миловановић. Високе госте дочекао је старешина Храма Светог Саве протојереј-ставрофор Радивој Панић.
Јучерашњемобиласкурадованахрамуимолебануукриптихрама, присуствовалисуичланови скупштине и Главног одбора друштва – представници наших најуспешнијих компанија, банака и институција, а међу њима и координаторкарададруштваМилкаФорцан, бизнисмениМиодрагКостић иЂорђоАнтељ.
А. Апостоловски
-----------------------------------------------------------
Новинари и светиња

– Има ли за вас светиње – рекао је Томислав Николић, уместо одговора на питање једне од новинарки да прокоментарише противљење ДСС-а предложеном решењу о организацији управе на Косову и Метохији. Николић је додао:
– Налазимо се испред Храма Светог Саве, а они који ме нападају нека ме нападају на другом месту

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...