Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Свети Трифун опет окупио винаре и виноградаре у лесковачком крају

ЛЕСКОВАЦ - Традиционално окупљање винара и виноградара у лесковачком крају започело је средином одлазеће недеље прелепом „чајанком“ у лесковачком Центру за економику домаћинства у којој су бројни посетиоци уз староградске песме КУД-а „Хисарлије“ уместо чаја дегустирали високо квалитетна вина из овдашње „Винарије Јањић“.
Sv.Trifun lomljenje kolaca u crkvi 650x487 Свети Трифун опет окупио винаре и виноградаре у лесковачком  крајуДа је вино храна и лек посетиоце су у овом лесковачком престижном културном центру надахнуто убедили Невена Златковић нутрициониста и Душан Јанић инжињер виноградарства. „Винарија Јанић“ у свом поседу има, како смо сазнали око 20 хектара шпалирног високосортног винограда и просечну залиху од око 220 хиљада првокласног вина.
Винопијама из бивше СФРЈ лесковачки крај остао је упамћен по кваитетним власотиначким винима „Племенка“, „Ружица“ и „Гром“… Одмах у суседству овог виноигоорја је и „Грделичко виногорје“, мало али тада препознатљиво по лепом ризлингу са именом „Козарак“.
konak rekonstrukcija 650x487 Свети Трифун опет окупио винаре и виноградаре у лесковачком  крају„Тада у то време комунистички режим је нама лесковачким виноградарима строого забрањивао обележавање Светог Трифуна али смо ми кришом редовно организовали наша окупљања у конаку цркве вете Петке у оближњем селу Рудару“, прича за нашу редакцију стари виноградар Слободан Николић звани Тоза, пензионер и доскора власник најлепше боемске кафанице СУР“Тоза“ у лесковачкоим ромском насељу „Подворце“.
svika za vinare 650x487 Свети Трифун опет окупио винаре и виноградаре у лесковачком  крајуОдмах након свитања би винопије али и аутор овог текста у друштву са педесетак виноградара у друштву трубача Цигана и локалног пароха Мирослава Јовановића одлазили на ритуално зарезивање винове лозе на Рударској Коси повише поменуте цркве Св.Петке, цркве из 14 века која је због своје уметничке вредности под заштитом државе.
И ове године та поворка је поновила свој поход врховима Рударске Косе, а одмах потом сишла у конак поменуте цркве који је пре пар година услед изненадног удара грома прилично оштећен у пожару. Али вољом ових ентузијаста и бројних поштовалаца ове цркве у Лесковцу започело је хитно реновирање конака који ће убудуће служити за поетско-музичка окупљања младих.
Toza i kazan sa gulašom 365x487 Свети Трифун опет окупио винаре и виноградаре у лесковачком  крајуУ време благдана Св.Трифуна поменути поп Мирослав иначе значајни културни ентузијаста у Лесковцу бесплатно венчава све брачне парове који се на „Дан заљубљених“ одлучују на овај свечани чин, а сваком од тих парова он дарује симболичне поклоне.
Дежурне винопиоје из лесковачког краја овогодишњег 14.фебруара а на дан Светог Трифуна окупиле су се у централној манифестацији у винограду Велибора Милошевића родом из села Гложана а у атару винограда у Козарачком Риду на обронцима планине Чемерник.
„У свом поседу имам поред осталог и 500 чокота тазе засађених са сортом Совињон, ако би ми држава помогла спреман сам да подигнем још петсто чокота“ изјавио је овом приликом за локалне медије виноградар Милошевић.
Винари и виноградари у лебанском крају окупили се у свечаној сали локалне самоуправе у Лебану где су уз присуство бројних гостију исекли славски колач. Мањих окупљања виноградара било је и поморовском селу Кутлеш као и у селу Козару а у оквиру организације виноградара и винара чланова доскора успеешне Земљорадничке задруге „Грделица“ из истоимене лоесковачке варошице.
„Од вина је само љубав слађа“, наглашава промуклим од певања војничким полугласом окупљеним виноградарима и винарима у конаку Рударске цркве пензионисани капетан Станиша Петровић. Музика заглушујућа,мало ко га слуша, неко пева а више њих се „дави“ у богатом „Виноградарском гулашу“ којег је у повећем војничком казану уз бројне зачине и белог вина укувао поменути боем и мајстор роштиља Слободан Николић звани Тоза.
konak i crkva sv.Petke u Rudaru 650x487 Свети Трифун опет окупио винаре и виноградаре у лесковачком  крајуПесма песму стиже. Падају договори о међусобној сарадњи, и међусобним сусретима на следећем „Винском балу“ у Власотинцу. И тако, уз иће и пиће до раних јутарњих сати до празника Сретења Господњег, до дана државности, па живели у то име…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pavlos: Ulazak Kosova u Savet Evrope zločin nad srpskim i grčkim narodom

  Podrškom prijemu Kosova u Savet Evrope, grčki poslanici u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) podržavaju kršenje međunarodnog pr...