Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Малолетници напунили црну хронику

Мере спречавање насиља деце у основним и средњим школама које је припремио Савет за јавни ред, мир и безбедност Скупштине града требало би да се нађе пред одборницима Новог Сада на следећој седници

Нови Сад: у ђачким торбама уместо књига разна сечива (Фото М. Мијушковић)

Нови Сад – Филмско хапшење малолетних пљачкаша златаре у Новом Саду, петорице петнаестогодишњих ученика средње електротехничке школе, заокружило је месец у коме су малолетни Новосађани пунили црну хронику. Иако према званичним подацима Полицијске управе деликвенција у претходној години бележи пад у односу на 2011, родитељи, али и градска власт јединствени су у оцени да је ситуација забрињавајућа. Како је потврђено за „Политику“, сет мера за превенцију и спречавање насиља деце у основним и средњим школама које је припремио Савет за јавни ред, мир и безбедност Скупштине града требало би да се нађе пред одборницима на следећој седници. Како сазнајемо, кључне мере су формирање координационог тела у којем ће бити представници града, полиције и школа, које ће нон-стоп дежурати, али и повремена контрола ђачких ташни и затварање школских дворишта током одмора, што ће моћи да се реализује само уз дозволу родитеља. Управо су у ђачким торбама проналажена сечива, мотке, али и вентил од хидранта, каже Драгана Ћорић, председница Удружења грађана „Родитељ“. Она наводи да неке школе већ поступају по стратегији која ће бити део и градског плана против насиља међу младима, али не крије забринутост због тренутне ситуације.
– Насиље расте, и чини се да то више нико не може да заустави. Имали смо много инцидената последњих месеци, који нам делују још страшније ако имамо у виду чињеницу да је Нови Сад 2009. године добио титулу безбедног града. Тада смо били други град после Бачког Петровца, али након тога је кренуо вртоглави пад. Знате, пре 15 година нисмо могли на прсте једне руке да набројимо врсте вршњачког насиља јер их је било мало, а сада су две руке недовољне да избројимо колико их има – истиче Драгана Ћорић.
Родитељи упозоравају на то да статистику демантују све чешћи инциденти у којима су учесници ђаци, и питају надлежне шта треба да се деси да би схватили да је ситуација алармантна. – Све што је у надлежности града покушавамо да урадимо – каже заменик градоначелника Борко Илић и наглашава да су се озбиљно ухватили укоштац са проблемом, укључујући и Полицијску управу Новог Сада.
Често се дешава да полиција одговорно и професионално одради свој део посла, па после тужилаштво и суд не одраде свој део. Битно је да се проблем реши, тражити „дежурне кривце“ је беспредметно, сматра Илић.
Питање је да ли ће се превенцијом и спречавањем насиља деце из основних и средњих школа превазићи политичке разлике у Новом Саду. Бивши председник Скупштине града Александар Јовановић, који се и сам суочавао са тим проблемом, каже да је неопходна свеполитичка и сведруштвена акција.
– Нећемо решити проблем ако само појачамо видео-надзор по школама и уведемо још једног школског полицајца. Ученике треба перманентно едуковати, али свакако треба утврдити и узрок проблема. Верујем да има добрих мера у том пакету које град предлаже, али остаје да видимо коначан исход – поручује Јовановић.
-------------------------------------------------
И даље без начелника
Нови Сад је једини град у држави који нема начелника полиције. То место је упражњено од 1. јануара 2010. године. Градоначелник Милош Вучевић је више пута јавно позвао надлежне да именују првог човека новосадске полиције. Он је, међутим, недавно обелоданио да има сазнања да је, по новој систематизацији, предвиђено запошљавање још 80 полицајаца у овом граду.

А. Комненовић

објављено: 28.02.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες