Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Улица отворене књиге без хепиенда


Радост продаваца литературе и стрипова који су у Улици 1300 каплара добили свој легални кутак, после само неколико месеци заменили су разочарање и сумња. – Нелојална конкуренција, високи трошкови и мала зарада само су неки од проблема

Нелојална конкуренција, високи трошкови и мала зарада само су неки од проблема (Фото Р. Крстинић)

Функционалне наменске тезге које не прокишњавају и на којима књиге не пропадају од влаге, као и плаћено социјално и здравствено осигурање, пре неколико месеци решили су вишегодишње проблеме десетак продаваца старих књига и стрипова са Студентског трга. Радост што су добили свој кутак где могу да легално тргују, после само неколико месеци заменили су разочарање и сумња. Нелојална конкуренција која не плаћа никакве намете и која им прети батинама, високи трошкови и мала зарада неки су од проблема са којима се сусрећу продавци у Улици 1300 каплара.
– Кад су конкурисали за тезге, сви продавци са Студентског трга су имали једнаке шансе. Тада смо сачинили списак људи који су годинама ту продавали. Неки нису хтели да плаћају намете, па су сами одустали од целе приче – објашњава један од продаваца.
Не жале се што трошкове плаћају паушално, јер је такав био договор са општином и градом. Кажу, све је лепо смишљено и захвални су граду што им је омогућио да културно продају, али није у реду што инспектори и комунална полиција и даље толеришу нелегалне продавце на Студентском тргу и не кажњава их као некада њих. Смета им и што их нелојална конкуренција на крају дана исмева и хвали се да су им пуни џепови.
– Читаоци углавном пазаре код „нелегалаца”, а код нас само ако код њих не нађу одређене наслове. Због тога у просеку дневно зарадимо 200 или 300 динара, а трошкови су око 10.000 динара месечно. Плаћамо порез и то је у реду, али није у реду да други раде без трошкова. Инспектори им пишу казне, али пошто они немају сталну адресу, то нема ефекта – жале се продавци.
Како наводе, највећи проблем је што љубитељи књига углавном и не знају где се легалне тезге сада налазе, па осим сталних купаца, свраћају им само они који их случајно спазе са Кнез Михаилове улице. Задовољни су што су одговорни услишили њихову сугестију и барем појачали осветљење у „улици отворене књиге”, али техничких проблема још има.
– Улица 1300 каплара није прометна, и кад је лепо време, ретко ко њоме прође. Иако смо се договорили да нас пребаце у Улицу Вука Караџића уколико нам овде не буде ишао посао, од тога за сада ништа. Могли су да нас тамо сместе између жардинијера, нико нас не би дирао и никоме не бисмо сметали – објашњавају продавци.
Таблу „Улица отворене књиге”, по којој је требало да их туристи и суграђани лако уоче, још нису добили.
– Општина Стари град нам је обећала да ће са обе стране улице да постави таблу са натписом „1300 каплара” испод чега би стајало „Улица отворене књиге”. Требало је да се стави и стрелица на којој би писало „књиге” на српском и на енглеском језику због туриста.И даље сваког јутра гледамо да ли су окачили, али још ништа нису урадили – разочарани су продавци.
---------------------------------------------------------------------------------
Сумњају у успех замисли
Продавци истичу да су свим срцем прихватили идеју о престоничком кутку за старе књиге. И поред тога, уколико се не промене ствари, сумњају да ће издржати до марта 2014. када им истиче рок за коришћење тезги.
– Наде полажемо у пролеће, али ни то неће вредети без рекламе и табли. Питање је да ли ћемо наставити ако нам од 2014. буду наплаћивали и коришћење тезги – закључују продавци.
--------------------------------------------------------------------
Уместо књига – новине
На почетку пројекта, продавци су добили девет тезги за продају књига и плоча. Данас у Улици 1300 каплара користи се седам. Како су објаснили, неке колеге су одустале и вратиле се на улицу, како не би плаћали дажбине, па су две тезге пребачене у друге делове града и на њима се продају новине.

Д. Алексић

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου