Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Војска продаје некретнине вредне милијарду евра

Мастер план привремено обустављен, могуће да ће неки војни комплекси бити скинути са списка, али и да ће бити додати неки други

Продаје се и вишеспратница у Балканској улици у центру Београда (Фото Д. Јевремовић)

Систем одбране од продаје вишка некретнина, која се од 2006. године спроводи по Мастер плану, приходовао је 182 милиона евра који су намењени реформи система одбране и побољшању материјалног положаја Војске Србије. Продато је 65, како се то назива у овим документима, „војних комплекса”. Реч је о различитим некретнинама – од канцеларија које би се могле преуредити у станове, до комплетних касарни. У Мастер плану тренутно се налазе 443 војне некретнине, међу којима су посебно атрактивне зграде у ширем центру Београда – у Балканској улици 53 и Катанићевој улици 15, а исто важи и за касарне „Алекса Дундић” и „Јакуб Кубуровић”, обе у Земуну.
– Мастер план је привремено обустављен, Генералштаб анализира списак имовине, па је могуће да ће неки војни комплекси бити скинути са списка, али и да ће бити додати неки други. Овај програм спроводи се у складу са закључком Владе Србије, а у сарадњи са Републичком дирекцијом за имовину, Пореском управом, Републичким геодетским заводом и Агенцијом за реституцију. Ниједан уговор о продаји није поништен. Овај посао је и од нас официра захтевао додатну едукацију, укључујући и ону код Националног удружења проценитеља Србије – каже пуковник др Александар Илић, начелник Одељења за припрему непокретности по Мастер плану у Министарству одбране.
Имајући у виду економску кризу и дуг период током којег ће се продавати некретнине, као и чињеницу да се списак некретнина које се нуде на продају, повремено мења, тешко је проценити колико вреде војни комплекси из Мастер плана. Груба процена, коју треба схватити само условно, говори да би то могло бити око милијарду евра.
– Списак војних комплекса који се налазе у Мастер плану може се видети на сајту Министарства одбране. Ми припремамо пратећу документацију, после чега Влада Србије доноси закључак о продаји сваке појединачне некретнине, а Републичка дирекција за имовину објављује тендер у „Политици”. Право да купи некретнину добија онај ко на тендеру понуди највишу цену – објашњава пуковник Илић.
Цена некретнина формира се на основу процене Пореске управе, која спроводи методу „поређења продаје”, односно анализирају се постигнуте цене приликом продаје објеката или парцела у непосредној околини војног комплекса који се продаје. Процена се анализира у Министарству одбране, надлежним одборима владе и Републичком јавном правобранилаштву, а затим Влада Србије доноси закључак о продаји.
– Право прече куповине, по почетној процењеној тржишној вредности непокретности, имају локалне самоуправе на чијој се територији непокретност налази. Ако локалне самоуправе нису заинтересоване, непокретност се продаје на тендеру који спроводи Републичка дирекција за имовину. Ако се после два поновљена тендера нико не одазове, цена се умањује за 20 одсто од процењене вредности. Ако се после још два тендера опет нико не јави, цена се спушта за додатних 20 одсто од процењене. Ниже од тога се не иде, дакле најнижа цена може бити 60 одсто од процењене, а ако и даље нема интересовања продаја се одлаже за неку другу прилику – каже пуковник Илић.
О просечној цени некретнина није могуће говорити, јер је ова продаја почела пре економске кризе, када су цене на тржишту биле више него данас. Осим тога и локације се разликују, продају се објекти у Београду, али и некретнине у опустелим рубним подручјима Србије.
------------------------------------------------------------------------
За касарну „Војвода Степа Степановић” добили 877 станова
Најбољи посао који је до сада склопљен у оквиру Мастер плана је уступање касарне „Војвода Степа Степановић” у Београду, Грађевинској дирекцији Србије. На овом делу Вождовца ниче насеље какво није грађено још од времена СФРЈ, а Министарство одбране добило је 21 одсто стамбеног, гаражног и пословног простора. Тако ће породицама запослених у систему одбране припасти укупно 723 стана. Са Грађевинском дирекцијом Србије постигнут је договор да Министарство одбране свој део гаражног и пословног простора у овом насељу замени за 154 стана у Горњем Милановцу, Чачку и другим градовима Србије, тако да ће отуђењем касарне укупно бити стамбено обезбеђено 877 породица војних лица.
-----------------------------------------------------------------------------
Зграда Генералштаба не мора у Мастер план
Зграда Генералштаба тешко оштећена у бомбардовању 1999. године, на углу улица Кнеза Милоша и Немањине у Београду, није у Мастер плану. Ако се укине статус културног добра (споменика културе), што је недавно и званично предложено, биће значајно олакшане могућности за продају ове зграде. Она би се могла наћи у Мастер плану, али и не мора – јер је сва ова имовина власништво Републике Србије, а Министарство одбране и Војска Србије су само корисници. Влада Србије приходе од продаје војних некретнина наменски је одредила за подршку систему одбране, али у појединачним случајевима може да одлучи и другачије.

Милан Галовић

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....