Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

„ЕУ размишља о размени територија Србије и Косова“

25. фебруар 2013. | Бета / Политика
kosovo kfor jarinje barikade 1328585176 112272 ЕУ размишља о размени територија Србије и Косова
(Фото: Курир)
Београд – Швајцарски историчар, новинар и експерт за Балкан Андрес Ернст рекао је да се сва решења на Балкану намећу споља и да се у Бриселу и Берлину „размишља о размени делова територије Србије и Косова“.
Он је прецизирао да ни српским, ни шиптарским званичницима размена територија није страно решење, али да они истичу „да у овом тренутку то није оствариво због одбијања међународне заједнице“.
„Немачке дипломате су ми потврдиле да на ту тему има размишљања, у Берлину и Бриселу. Нагласили су да размена регија била добра решење, али да о њој не могу званично да расправљају јер је та тема за међународну заједницу табу“, рекао је Ернст.
Он је истакао да не разуме став међународне заједнице да нема промене граница, пошто је управо међународна заједница допринела промени граница омогућивши отцепљење Косова.
По његовим речима, за решење се не може рачунати на сагласност Срба на Косову, већ на „изнуђен пристанак“ на решењу које неће бити коначно. Ернст је лауреат Награде за новинарство Друштва за југоисточну Европу из Минхена, које је натерао да се суочи с нацистичком прошлошћу.
Он је на додели награде истакао да не може да прими награду која носи име нацисте Рудолфа Фогела, после чега је назив награде промењен, док су представници Друштва изјавили да ће се позабавити нацистичком прошлошћу

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες