Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Млеко безбедно, неко урушава агроиндустрију

Надлежне службе ће обавити истраге због сумњи да се нетачним информацијама о наводном неисправном млеку уништава српска агроиндустрија и тржиште и покушавају створити услови да се у Србију увози сточна храна од генетски модификованих организама, истакла је Влада.

Млеко и производи од млека који су у продаји на територији Србије, у потпуности су исправни и немају штетне последице по здравље грађана, саопштила је Влада Србије

БЕОГРАД – Млеко и производи од млека који су у продаји на територији Србије, у потпуности су исправни и немају штетне последице по здравље грађана, саопштила је Влада Србије после данашње седнице.
Влада је најавила да ће надлежне службе истражити да ли су о исправности млека даване нетачне информације, како би се, како је наведено, „уништила српска агроиндустрија”.
„Надлежне службе ће обавити истраге због сумњи да се нетачним информацијама о наводном неисправном млеку уништава српска агроиндустрија и тржиште и покушавају створити услови да се у Србију увози сточна храна од генетски модификованих организама”, истакла је Влада.
Из продаје је, како је наведено, повучено млеко „за које постоји било каква сумња у погледу квалитета и узорци су послати на експертизу у кредибилне међународне лабораторије”.
Додаје се да се детаљно обављају ванредне анализе сировог млека и млечних производа, као и сточне хране, а уведене су и појачане контроле увозног млека.
Министар: Увозници, монополисти и ДС иза кампање о млеку
БЕОГРАД – Министар пољопривреде Србије Горан Кнежевић изјавио је данас да иза кампање око сумњи на млеко заражено афлатоксинима стоје увознички лоби, монополисти у производњи сточне хране и политички лоби Демократске странке.
„Одговорно тврдим да је читава кампања која се води против српског пољопривредника потекла од увозничког лобија који жели да генетски модификована храна дође на наше тржиште, други је лоби монополиста произвођача сточне хране који желе да домаћу сточну храну замене оном коју производе или увозе, а ту је и политички лоби Демократске странке који жели на сваки начин да омаловажи добре резултате министарства”, казао је Кнежевић.
Кнежевић приликом обиласка фарме Пољопривредне корпорације Београд (ПКБ), где је присуствао ванредном узимању узорака сточне хране, није желео да коменатарише наводе и иступе покрајинског секретара за пољопривреду Горана Јешића и нагласио да је Министарство пољопривреде „озбиљна и надлежна институција”.

Он је, ипак, истакао да све што се догађа сматра „диверзијом на домаћу пољопривреду и пољопривредне произвођаче”.
Кнежевић је казао да је у неколико наврата, чак и поводом суше, тражио да се састане с покрајинском владом како би се решили проблеми, али да они, како је истакао, „одмах крену да се оглашавају преко Твитера”, оценивши да то није добар начин комуникације између државних органа.
Према његовим речима, поред повлачења млека за која се сумња да имају већи проценат афлатоксина, Министарство пољопривреде почело је и ригорозне контроле сточне хране, која је главни узрочник појаве већег процента тог канцерогеног састојка у млеку.
„Контролисаћемо велике фарме и фабрике сточне хране”, казао је Кнежевић.
Он је навео да ће све фарме на којима се буде показало да је ниво афлатоксина у сточној храни већи од прописаног бити затворене, и да ће бити обезбеђена здрава исхрана за говеда, која би онда за око недељу дана могла поново да дају здраво млеко.
Додао је и да је данас почела ванредна контрола у јавним складиштима где су Робне резерве сместиле између 150.000 и 160.000 тона кукуруза.
Министар пољопривреде је казао да је држава спремна да од уторка почне дистрибуцију незараженог кукуруза из Робних резервни за регистроване произвођаче који своје млеко предају млекарама, а код којих се утврди да су кравама давали контаминирану храну.
Кнежевић је казао да још до краја није утврђен модалитет расподеле, али је навео да би сваки произвођач требало да добије по 500 килиограма кукуруза по млечном грлу.
Он је додао да је практично немогуће проверити све количине домаћег кукуруза кога има четири милиона тона, јер је немогуће ући у сваки амбар пољопривредника и урадити контролу.
Министар пољопривреде је казао да још нема прелиминарних процена штете за млекаре којима је промет опао за око 30 одсто.
„Тренутно је најважније да се спречи негативна еуфорија и да се грађани смире и да их убедимо да је млеко у продавницама исправно”, казао је Кнежевић.
Негативни резултати суперанализе који би за неколико дана требало да стигну из Холандије, значиће повлачење и уништавање зараженог млека, а у супротном оно ће бити враћено на рафове.
„Ако резултати суперанализе из Холадније прикажу присуство већег нивоа алфатоскина у млеку од дозвољено, одговорни ће бити кажњени”, казао је Кнежевић, додавши да ће одговарати и сви који шире дезинформације и узбуњују становништво.

Бета

објављено: 22.02.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Шпанци и Мађари неће гласати за пријем тзв Косова у Савет Европе

  Министарство спољних послова Шпаније потврдило је да ће та земља задржати своју позицију према Приштини по питању чланства у Савету Европе...