Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

План Сиризе: Народна побуна у Грчкој

grci prot seljaci s План Сиризе: Народна побуна у Грчкој
(Фото: Ново стандард)
Атина – Лидер најутицајније опозиционе странке Сириза Алексис Ципрас, који се већ недељама не скида са новинских стубаца и ТВ станица у Грчкој, има план да системом спојених судова – штрајкова и протеста – доведе до народне побуне и створи услове за превремене парламентарне изборе где ова странка очекује да освоји водећу улогу у Грчкој.
Сириза, као опозициона партија, жели што пре власт, потискујући пре свега Пасок, а онда оштро нападајући Нову демократију како би јој преузела примат. Грађани још имају поверење у премијера Антониса Самараса али Сириза рачуна да стратегија што горе то боље може у наредним месецима да да резултате за расписивање превремених избора.
По оцени агенције Фич (Fitch), Грчка је у 2012. години успела да побољша свој статус али уз захтев за дубље и структурне реформе. Агенција наводи да ће рецесија ове године бити 4 одсто БДП, а процењује се да ће дуг бити до нивоа 179 одсто БДП-а и да ће пасти на 124 одсто БДП до 2020. године. Пошто нема скоријег опоравка Грчке то Сириза мисли да може већ ове године да дође на власт или бар да постане утицајна у власти Грчке.
Стратегија побуне
Политички гледано, Сириза нема антикризни порограм који је у складу са интересима Грчке у еврозони и садашњим односом ЕУ, ЕЦБ и ММФ према Грчкој. Сириза мисли да уцењује ЕУ моделом Немачке из 1953. године, односно масивним отписом дуга. ЕУ је већ отписала значајни део дуга али то није довољно да Грчка стане на своје ноге у наредних десет година.
Користећи пад животног стандарда нације за 30 до 50 одсто, велику стопу незапослених и општу жељу за ударом на богате Грке, Ципрас рачуна на форму народне побуне која би водила паду владе, блокади државе и некој врсти иницирања државног удара одоздо, из дубине нације. Управо због тога, Сириза планира да позове радничко-синдикалну мрежу у мобилизацији за велики штрајк 20. фебруара.
Сириза планира да у парламенту прозове владу због стања у држави, а на улици да покрене велики талас штрајкова, уз коришћење незадовољства пољопривредника и блокаду путева. План је да грчки пољоприврендици покрену бунт на северу Грчке блокадом путева и обуставом испорука пољопривредних производа а да им се у тим акцијама придруже други синдикати, пре свега саобраћаја, градске чистоће, трговине и да већи део државе буде у блокади до испуњења захтева за одређивање датума превремених избора.
Медијско-социјална стратегија
Намеру Сиризе да удара на Самарасову владу преко пољопривредника показује и ситуација где су недавно фармери за мање од два сата поделили 50 тона производа испред зграде министарства пољопривреде, у знак протеста због високих трошкова производње. На снимцима приказаним на грчкој телевизији, виде се људи који се отимају за вреће парадајза и празилука које су бацане са камиона. Користећи реално стање сиромаштва у Грчкој, овакве акције које се пласирају у јавност постају повод за политичку акцију.
Ове слике су ме разљутиле. Љут сам због поносних људи који немају за храну, који не могу себи да приуште грејање, који оскудевају, рекао је Костас Баркас, посланик левичарске партије Сириза. Посланици из других политичких странака такође су оценили да те слике показују људе на ивици очајања и да остављају горак укус због поносних људи који су у сиромаштву завршили на овакав начин.
Намера Сиризе је да ситуацију у Грчкој прикаже крајње катастрофичном и понижавајућом, да за то окриви пре свега садашњу владу и да се крене у компромитацију владе и изборну кампању. Други аспекат овакве демонострације стања у Грчкој је стварање услова да се сама влада унутар себе распадне и да тако дође до избора.
Како год се окрене, Сириза наредних месеци иде ка превременим изборима

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου