Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Εισαγωγής ζητιάνοι από Βουλγαρία κατακλύζουν την ελληνική επικράτεια


Αστυνομική επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη για το κύκλωμα... «πεινάω». Μέσα σε λίγη ώρα αστυνομικοί της ομάδας «Ζ» πήραν σηκωτούς εννιά επαίτες, οι οποίοι κρατώντας το γνωστό πλέον χαρτόνι που γράφει επάνω «πεινάω» ζητούσαν ελεημοσύνη.

Τσιμισκή, Αριστοτέλους, Αγίας Σοφίας. Τα σημεία «βιτρίνα» της Θεσσαλονίκης κατακλύζονται καθημερινά από ρακένδυτους άνδρες που κρατούν όλοι το ίδιο κομμάτι χαρτόνι. Μοιάζει να είναι γραμμένο από το ίδιο ανθρώπινο χέρι, αφού όλα τα χαρτόνια έχουν τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. Με το βλέμμα χαμηλωμένο οι αλλοδαποί ως επί το πλείστον ζητιάνοι κάθονται με τις ώρες στο ίδιο σημείο επαιτώντας.

Για να είναι πιο πειστικοί φορούν ακόμα και τώρα τον χειμώνα ελάχιστα ρούχα και κάθονται στο πεζοδρόμιο πολλές φορές ξυπόλητοι για να προκαλέσουν τον οίκτο των περαστικών. Αρκετοί όμως διαθέτουν κινητό τηλέφωνο, ενώ κάποιοι παρατηρητικοί Θεσσαλονικείς έχουν δει επαίτες να σηκώνονται, να διπλώνουν βιαστικά το χαρτόνι στην τσέπη τους, να φεύγουν σαν να κάνουν διάλειμμα και έπειτα από λίγο να επιστρέφουν.

Το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο δείχνει να γίνεται αρκετά έντονο, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να έχει σχεδιάσει ειδική επιχείρηση σε μια προσπάθεια περιορισμού του.

Σχεδόν την ίδια ώρα αστυνομικοί της ομάδας «Ζ» έπιασαν την οδό Τσιμισκή από άκρη σε άκρη και άρχισαν να προσάγουν επαίτες. Η Αστυνομία εντόπισε επαίτες στη διασταύρωση της Τσιμισκή με Αριστοτέλους, Αγίας Σοφίας, Εθνικής Αμύνης, Κομνηνών καθώς και στη συμβολή των οδών Ερμού και Μητροπόλεως. Συνολικά εννέα άτομα, οκτώ Βούλγαροι και ένας Ελληνας, κατέληξαν στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου για έλεγχο.

Η Αστυνομία έκανε ανάλογη επέμβαση και για τα παιδιά των φαναριών. Σε κεντρικές διασταυρώσεις εντοπίστηκαν να επαιτούν ή να καθαρίζουν τζάμια 10 ανήλικοι αλλοδαποί ηλικίας 9 έως 17 ετών.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν εννέα γονείς και κηδεμόνες των ανηλίκων, οι οποίοι είχαν υπό την επιμέλειά τους άλλους οκτώ ανηλίκους. Ολα τα παιδιά θα φιλοξενηθούν σε ξενώνες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, πίσω από τις περισσότερες, αν όχι όλες τις περιπτώσεις επαιτών υπάρχει συγκεκριμένο κύκλωμα που «εισάγει» ζητιάνους από τη Βουλγαρία, τους στρατολογεί και τους αναγκάζει να βρίσκονται καθημερινά σε πεζοδρόμια κεντρικών δρόμων της πόλης και να τους δίνει σχεδόν όλα τα χρήματα που συγκεντρώνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου