Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Pogledajte cene zakupa kioska na top lokacijama u Beogradu

BEOGRAD - Na atraktivnim gradskim lokacijama, za najam lokalčića od oko pet kvadrata, mesečno je potrebno i više od 250.000 dinara.
beograd6
Tako da su cene zakupa kioska u Beogradu prestigle su one na Menhetnu.
Šampioni u visokom zakupu su Savski venac i Novi Beograd.
Zakupci ovih malih lokala smatraju da je najam nerealno visok, a da opštinska javna preduzeća "Poslovni prostor", koji i pre licitacije nude visoke startne cene zakupa, teraju trgovce u propast ili sivu ekonomiju.
Među 75 lokacija JP "Poslovnog prostora" Savski venac, 65 radi aktivno. Mesečni zakup koji se plaća ovom opštinskom preduzeću ide od 12.000 dinara, pa čak do 270.000 dinara! U Novom Beogradu postoji 75 lokacija za jednoobrazne uniformne novobeogradske kisoke, a cene na udarnim lokacijama idu i iznad 150.000 dinara.
"Zavisno od lokacije, početne cene su od 33.000 do 100.000 dinara, a zatim kreću licitacije, gde vlasnici sami podignu cenu", kaže Suzana Milovanović, iz pravne službe JP "Poslovni prostor" Novi Beograd.
U pitanju su tipski kiosci od 6,9 kvadrata. Nisu svi izdati, a najveće početne cene su na lokacijama Bulevaru Arsenija Čarnojevića, Bulevaru Mihaila Pupina kod "Jugocentra" i Ulici Antifašističke borbe 77.
Ogromni zakupi potpuno oduzimaju mogućnost zarade, pa često lokalne samouprave potražuju i po 500.000 dinara dugova od zakupaca - kaže jedan od zakupaca. "Privatne firme odlaze u stečaj, pa se ove sume i ne naplate. Ostaje i dug dobavljačima, čija je likvidnost direktno ugrožena. Opština onda opet raspisuje tender, sa astronomskim tržišnim cenama i tako unedogled".
Zašto je nekoliko gradskih opština odlučilo da zakupi kioska treba da bude u hiljadama evra, pitaju se zakupci.
"Neverovatno je da u vreme ekonomske krize kad su cene kvadrata drastično pale, kada je opala kupovna moć, pojedine opštine ignorišu tržišnu situaciju, podižu cene zakupa do astronomskih iznosa", rekao je jedan od zakupaca kioska u Novom Beogradu.
"Na ovaj način, direktno ugrožavaju naše poslovanje".
Tako najam ovih privremenih objekata na elitnim lokacijama dostiže sumu od 500 evra po kvadratu, dok se za istu sumu može kupiti, a ne rentirati nekretnina.
"Najkorektnija opština u izdvanju kioska je Palilula, dok ubedljivo najviše "deru" u Novom Beogradu i na Savskom vencu", kaže sagovornik Novosti.
Kako zakupci kažu, ovakvi papreni zakupi ih direktno vode ka sivoj ekonomiji. Svi koji su bili spremni da plate svoje obaveze odustaju, radnici ostaju bez posla i prepuštaju objekte na milost i nemilost pojedincima koji kratkoročno preuzimaju objekte, uglavnom i ne prijavljuju radnike, ne plaćaju plate, niti izdaju račune a robu kupuju na crno

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου