Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

POGLEDAJTE DRAMATIČNE FOTOGRAFIJE RASTA VODE: Poplave prijete kućama u Sarajevu, ulazi se u neizvjesnu noć!



IMG_0009Nakon obilnih padavina koje su počele sinoć, danas je došlo do izlijevanja rijeke Bosne u naselju Osijek u opštini Ilidža. Najugroženiji lokalitet je na sastavcima rijeka Bosna, Zujevina i Željeznica.
Član Vatrogasnog društva Ilidža Nijaz Imamović potvrdio je za agenciju Anadolija (AA) da se stanje u večernjim satima pogoršalo i da je korito rijeke Bosne još uvijek u porastu, a poplavljeno je i nekoliko prizemnih dijelova objekata.
„Ponudili smo evakuaciju nekoliko objekata koje je okružila voda, ali do sad još uvijek niko nije htio izaći iz objekata. Saobraćajnica od Bojnika prema Osijeku je zatvorena. Korito rijeke Bosne izlilo se na više lokaliteta, spojilo se sa Doglodima i taj dio je kompletan poplavljen“, istakao je Imamović.
Ekipe su stalno na terenu, kazao je Imamović, te dodao da iako postoji nekoliko poplavljenih objekata, do sada niko nije evakuisan.
„Na terenu se nalaze strukture Civilne zaštite općine Ilidža, a direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo gospodin Kovač trenutno je sa nama i upravo se spremamo za obilazak“, naglasio je Imamović.
Zbog obilnih padavina tokom protekle noći, u ranim jutarnjim satima došlo je do izlijevanja rijeke Miljacke kod Vijećnice, a tokom dana izlila se i rijeka Bosna u naseljima Osijek, Doglodi i Azići na Ilidži.
16:46
Nakon sinoćnjih obilnih padavina koje su nastavljene i tokom današnjeg dana, u sarajevskom naselju Osijek, u općini Ilidža, izlila se rijeka Bosna. Vodena stihija prešla je ranije postavljene nasipe u ovom naselju.
Ekipa agencije Anadolija posjetila je u popodnevnim satima Osijek, gdje je rijeka već poplavila livade i njive, a na pojedinim mjestima došla je i do kuća. Najugroženiji je lokalitet Sastavci na kojem se rijeke Zujevina i Željeznica ulijevaju u Bosnu.
Poplave24-02-2013AA-1
Pripadnici Službe za spašavanje pri štabu Civilne zaštite Ilidža od jutra su na terenu i prate stanje, kazao je u razgovoru s ekipom agencije Anadolija Nijaz Imamović, član Vatrogasnog društva Ilidža.
“U popodnevnim satima, došlo je do izlijevanja rijeke Bosne iz njenog korita i sve do ovoga trenutka (nedjelja popodne), nivo vode je u porastu. Najugroženije ulice su Karamušići, Bratunačka cesta i Hendekuša u naselju Osijek. Na tom lokalitetu, inače, uvijek imamo probleme s poplavama”, kazao je Imamović.
IMG_0012
Voda navire ka stambenim objektima i u obližnjem naselju Doglodi. Tu je, kako se uvjerila ekipa agencije Anadolija, već potopljeno poljoprivredno dobro, ali voda još uvijek nije stigla do kuća.
I građani iz obližnjih Azića danas su tražili pomoć zbog izlijevanja rijeke, istakao je Imamović te dodao da su dolaskom na lice mjesta utvrdili da i na ovoj lokaciji postoji opasnost od poplave.
Danas snimljena fotografija na Dolac Malti u Sarajevu (Foto: Dolac Malta FB)
Danas snimljena fotografija na Dolac Malti u Sarajevu (Foto: Dolac Malta FB)
“Spremni smo sa pružimo svu potrebnu pomoć građanima u vidu dostave hrane, lijekova, evakuacije. U našem objektu su opremljene prostorije za smještaj evakuiranog stanovništva. Dok je ovakvo stanje, mi ostajemo na terenu”, naglasio je Imamović naglasivši kako je teško predvidjeti dalji razvoj situacije koji najviše ovisi o novim padavinama.
Kao jedan od mogućih uzroka porasta nivoa rijeke Bosne Imamović je naveo i puštanje brane u Bogatićima.
“Vjerovatno je došlo do opterećenja brane Bogatići na lokalitetu Trnovo-Kijevo te je voda morala biti puštena. To se odmah odrazi na ovom lokalitetu. Loše je što kiša i dalje pada. Najveća prijetnja za ovaj lokalitet su vode iz Trnova i s planina Igman i Bjelašnica”, istakao je on.
“Postavili smo vreće sa pijeskom prije 20-30 dana, kada su padale kiše i izlila se rijeka. Tada smo napravili nasipe, ali tada je nivo vode bio mnogo niži. U odnosu na tadašnje stanje, nivo vode je sada viši za 60 centimetara”, upozorio je član Vatrogasnog društva Ilidža.
IMG_0008
Inače, jutros se izlila Miljacka u starom dijelu Sarajeva, kod Vijećnice, ali je nije bilo veće materijalne štete osim kratkog potapanja obližnjih ulica u tom dijelu grada i kraće obustave tramvajskog saobraćaja.
IMG_0013(Doznajemo.com/AA)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...