Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Zlatibor: Cene kvadrata nikad povoljnije

BEOGRAD - Ponuda apartmana, kuća i placeva za prodaju na Zlatiboru veoma je raznolika. Cene zavise pre svega od udaljenosti ponuđene nekretnine od centra i njenog kvaliteta. Mada, kažu ovde upućeni, kvadrat odavno nije bio tako jeftin. Veća ponuda novosagrađenih zdanja i oseka kupaca znatno obaraju cene.
zlatibor
"Prodajem kuću na Očkoj gori, kilometar od Zlatibora, veličine 45 kvadrata sa sedam ari placa, cena 30.000 evra", piše u ponudi na jednom zlatiborskom sajtu.
Odmah pored stoji oglas da se kuća u zlatiborskom naselju Čolovića brdo od 90 kvadrata prodaje za 90.000 evra, a kuća u naselju Rujno od 100 kvadrata i placem od oko osam ari košta 160.000 evra.
Slično šarenilo je i sa placevima. Pažnju privlače i četiri ara u udaljenijem naselju Gajevi koja staju 16.000 evra. U području Zova nudi se šest ari za 20.000, dok pet ari na Čolovića brdu košta 52.000 evra. Trideset dva ara u Zovi nudi se na prodaju za 150.000 evra. Plac od 10 ari na dobroj lokaciji, u naselju Palisad, prednjači po ceni od čak 250.000 evra, kao da je na Menhetnu.
Inače, u ponudi nekretnina na Zlatiboru najbrojniji su privatni apartmani. Na jednom lokalnom radiju, recimo, objavljen je ovih dana oglas, koliko verodostojan ne znamo, da se u naselju Čolovića brdo prodaju apartmani za svega 600 evra po kvadratu. Po sajtovima, kvadrat nenameštenog novog apartmana od 42 kvadrata u naselju Zova staje 1.050 evra, dok se namešten apartman od 34 kvadrata prodaje za 38.000 evra. Jednu garsonjeru od 18 kvadrata vlasnik ceni 24.000 evra. Što je objekat bliži centru, raste mu i cena. U udaljenijem delu naselja Palisad ih ima za 1.200 evra po kvadratu, a vrlo kvalitetni apartmani u blizini odmarališta "Golija", kako piše u oglasu, prodaju se po ceni od 1.600 evra.
Vlasnik agencije za nekretnine i turizam "Gorg" na Zlatiboru Goran Virić potvrđuje da su cene nekretnina u poslednje dve-tri godine znatno pale na ovoj turističkoj planini, i to za 400–500 evra po kvadratu apartmana.
"Sada je najjeftiniji kvadrat od oko 1.000 evra u apartmanima za prodaju koji su podalje od centra planine, sve do 2.000 evra za najbolje u samom centru. Reč je uglavnom o novoj gradnji, investitori ih zidaju i prodaju, i ponuda je kvalitetnija nego nekad, ali su cene kvadrata ipak osetno niže. Tržište to nameće. Trenutno se više traže manji apartmani (30 i 40 kvadrata), kvalitetno građeni i na boljim lokacijama", objašnjava Virić.
Iako je prodaja slabija, po njegovim rečima, Zlatibor je zadržao svoj ugled na tržištu nekretnina, jer ima kupaca, osim iz zemlje zainteresovani su i naši ljudi koji rade u inostranstvu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες