Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Стотине Срба завејано у Мађарској

Већи део завејаних људи је збринут а интензивно се ради на евакуацији преосталих путника, преноси интернет портал РТС-а


БЕОГРАД, БУДИМПЕШТА –У Мађарској је хеликоптером евакуисана тромесечна беба из Србије, која је остала завејана на аутопуту у западном делу земље.
Конзул у амбасади Србије у Будимпешти Милан Вукосављевић позвао је све болесне путнике из завејане колоне, мајке које имају бебе или малу децу, да се јаве амбасади која ће интервенисати код спасилачких екипа како би имали приоритет у спасавању.
Телефон амбасаде је +3613229839.
Према Вукосављевићевим речима, беба је са својом мајком заробљена у аутобусу фирме „Феникс”, која вози на релацији Беч-Шабац. „Све је укључено у спасавање људи. Неки који су заробљени нашили су околни смештај, у оближњима насељима, школама, све јавне просторије су претворене у смештајне објекте”, рекао је конзул.
Он нема информације колико је људи евакуисано, али наводи да је у оближње објекте смештено 8.000 - 9.000 људи.
„Сметови су високи и по неколико метара”, рекао је Вукосављевић.
У Мађарској је због вејавице затворен аутопут М1 од Будимпеште до Беча и М7 од Будимпеште према Балатону.
----------------------------------------------------------
Са члановима Атлетског клуба Војводина завејано 41 дете
НОВИ САД – Међу завејаним путницима из Србије на аутопуту у Мађарској налази се и аутобус са члановима новосадског Атлетског клуба „Војводина”, у којем је и 41 дете.
Бранислав Калезић из Атлетског клуба рекао је да су деца и одрасли добро и да имају довољно хране и воде и да грејање ради, а да ће кренути кући чим се стекну услови да завејани аутобус поново крене.
„Најважније је да су сви добро. Имају доста хране, доста воде, тоалет у аутобусу. Аутобус има довољно горива, тако да грејање ради. Деца су за сада безбедна и све је у реду”, рекао је Калезић новосадском Радију 021.
Атлетичари из Новог Сада кренули су на спортске атлетске игре које се сваке године одржавају у Дортмунду у Немачкој, али ће се, чим се стекну услови, вратити кући јер је касно да стигну на заказане игре.
----------------------------------------------------------
Снежна олуја у Мађарској, без струје десетине хиљаде људи
БУДИМПЕШТА – Због невремена у Мађарској, праћеног снежном олујом и снажним ударима ветра, десетине области су одсечене, стотине аутомобила завејане на путевима, а десетине хиљада становника остали су без струје широм земље у последња 24 сата.
Обилне падавине блокирале су прилазе до 57 градова и села, без струје је остало више од 100.000 Мађара у 160 места, а прекинуто је и снабдевање водом на 10.000 локалитета, јавила је мађарска новинска агенција МТИ.
Национална агенција за управљање ванредним ситуацијама до сада је интервенисала на 1.000 места и обезбедила привремени смешај за 80.000 људи, а отворено је укупно 227 склоништа.
Саобраћај је блокиран на пет железничких праваца и око 100 путева, а три гранична прелаза и једна лука су затворени.
Према званичним подацима, на путевима је завејано 5.446 возила, а на пругама 18 возова, док су у акције спасавања возила које је затрпао снег и до три метра висине укључени и тенкови и борбена возила.
Шеф полиције Карољ Пап саопштио је да је у протекла 24 сата из аутомобила у северним и западним областима спасено укупно 4.000 људи.
Министар унутрашњих послова Шандор Пинтер прогласио је ванредно стање, а ангажован је и оперативни контролни штаб који координише спасилачке операције широм земље.
Опозициони социјалисти, Либерална партија зелених (ЛМП) и Демократска коалиција позвали су премијера Виктора Орбана да хитно реагује, док је радикални Јобик затражио да се шефови агенције за управљање ванредним ситуацијама и службе одржавања путева разреше дужности.
Због великог невремена, отказано је неколико догађаја којима је требало да се обележи државни празник - годишњица револуције против Хабсбуршке монархије 1848. године, док ће се неки од њих одржати у затвореним просторима.
----------------------------------------------------------
Све мађарске службе раде на евакуацији завејаних путника
БУДИМПЕШТА – Све мађарске службе задужене за решавање кризних ситуација и даље раде на рашчишћавању путева и евакуацији блокираних путника, а амбасада Србије у Будимпешти чини све да помогне завејаним српским путницима, рекао је вечерас конзул српске амбасаде у Мађарској Милан Вукосављевић.
„Полиција, војска, ватрогасци, здравствене и друге службе и даље раде на рашчишћавању путева и евакуацији блокираних путника, а министар унутрашњих послова Мађарске, који је на терену обишао најкритичније деонице аутопута М1, изјавио је да нико неће остати заробљен у колима због временске ситуације”, навео је Вукосављевић у писаној изјави Танјугу.
Према његовим речима, амбасада чини све да помогне српским грађанима који су се нашли завејани, а посебно је ангажована на евакуацији угрожених, мале деце и болесних.
„Имамо информације да је неколико наших држављана већ евакуисано хеликоптерима, укључујући и две бебе”, казао је он.
„Уколико има још наших грађана који су посебно угрожени у овој ситуацији и људи са бебама и малом децом, тешки болесници и слично, нека нас контактирају и ми ћемо учинити све што је у нашој моћи да им помогнемо”, поручио је он.
Западну Мађарску је погодила снежна мећава, колона је завејана на аутопуту М1 на подручју града Ђера, а према извештајима страних агенција више хиљада људи било је приморано да ноћ проведе у својим возилима или у објектима поред пута.
Према информацијама из амбасаде Србије у Мађарској, у завејаној колони је око 100 возила, а међу њима су и путници из Србије који су, враћајући се из Беча, остали завејани код Ђера.
Превозници „Феникс ГиЗ”, „Јовић”, као и „Николић превоз” потврдили су да су њихови аутобуси блокирани у Мађарској због непроходности тамошњих саобраћајница.
----------------------------------------------------------
Средњошколци из Сенте стигли у Татабању
БЕОГРАД – Ђаци из Сенте, чији је аутобус био завејан на ауто-путу у Мађарској, превезени су и смештени у граду Татабања, речено је вечерас агенцији Бета у Министарству унутрашњих послова Србије (МУП).
Пошто се њихов аутобус покварио, ученици Математичке гимназије су превезни до Татабање аутобусом који је послала Дирекција за заштиту и спасавање Мађарске, на молбу Министарства унутрашњих послова Србије.
То су први од путника из Србије који су безбедно збринути у месту које је 55 километара северозападно од Будимпеште, речено је у Министарству.
У Министарству унутрашњих послова Србије Агенцији Бета је речено да су и други аутобуси с путницима из Србије, који су били завејани у Мађарској више од 24 часа, кренули околине града Ђера на југ, ка Будимпешти.
Сметови на том ауто-путу достижу висину и до три метра, а бризна ветра и 100 километара на сат.

Танјуг-Бета

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....