Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Васељенски патријарх на устоличењу римског папе

Први пут после близу 1.000 година од Велике шизме. Москва поздравља „духовну симпатију“ папе Фрање према православљу

Патријарх Вартоломеј

Анкара, Ватикан – Вартоломеј Први, духовни вођа православних хришћана, присуствоваће у Ватикану устоличењу папе Фрање, што је први пут после близу 1.000 година од поделе цркве да један екуменски патријарх одлази на такву свечаност у Ватикану, јавља АП.
Римокатоличка и православна црква биле су уједињене до Велике шизме 1054. до које је умногоме дошло због сукоба око примата папе.
Отац Доситеос Анагностопулос, представник за штампу патријархата чије је седиште у Истанбулу, рекао је да ће Вартоломеј од времена шизме бити први православни духовни лидер који ће присуствовати устоличењу.
Одлука да Вартоломеј, као и представници других православних цркава, присуствује данашњој миси на Тргу Светог Петра, израз је „братске љубави и жеље да се успостави лични контакт”, преноси саопштење из Истанбула Верска информативна агенција (ВИА).
Вартоломеј је неколико пута посећивао Рим, укључујући и сахрану папе Јована Павла Другог 2005, а био је и домаћин папи Бенедикту 2006. када је он био у Истанбулу, некадашњем Константинопољу који је вековима био духовно средиште православља.
Каже се да сусрет двојице верских поглаваранеће бити формалан, већ ће имати циљ унапређења православно-католичких односа.
У пратњи патријарха биће митрополит пергамски Јован Зизијулас који већ дуже време предводи православну страну у мукотрпном међусобном дијалогу.
Цариградска патријаршија жели овим присуством да покаже да јој је веома стало до „наставка блиских контаката” упркос „протестима фундаменталиста”, посебно из Грчке, који патријарха Вартоломеја оптужују за „издају православља” због односа са Ватиканом, наводи се у саопштењу.
У Москви су ових дана новом папи Фрањи исказане многобројне похвале, од патријарха Кирила, а посебно од другог човека, митрополита волоколамскијсог Илариона Алфејева, који је надлежан за спољне послове и који ће присуствовати устоличењу.
Митрополит Алфејев очекује интензивирање богословског дијалога двеју цркава, који је успостављен пре тридесетак година.
„Надам се да ћемо ускоро моћи да говоримо о конкретним чињеницама позитивне динамике православно-католичке сарадње”, рекао је Алфејев, а преноси ВИА и додаје да за сарадњу постоји „широко поље”, посебно: социјална питања, заштита прогањаних хришћана у свету, нарочито на Блиском истоку, сарадња у спасавању света од „моралне деградације”.
Алфејев је казао и да папа има „духовну симпатију према православљу”, зато жели да се наставе „савезнички односи”.
„Папа Фрањо је човек ауторитета, такође близак руској духовности, а воли и да чита Достојевског”, рекао је Алфејев.
У Москви истичу папину скромност, „добар став према Русији”, познавање византијског литургијског обреда који Фрањо и сам служи, саопштила је ВИА.
У саопштењу се наводи и да је председник Русије Владимир Путин убеђен је да ће папа неговати „конструктивне односе” са Москвом и исказати „плодотворну делатност ка јачању мира, међуцивилизацијског и међурелигијског дијалога”.
И грчки црквени медији позитивно извештавају о избору папе Фрање, мада су суздржанији у похвалама и очекивањима.
Грчки поглавар, архиепископ атински Јероним, упутио је „у љубави у Христу” папи жеље за добро здравље и снагу на „апостолском трону”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...