Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Банке на Кипру затворене до уторка

Банка у Никозији - затворена до уторка, а испред врата је неко спрејом написао "лопови"

НИКОЗИЈА – Банке на Кипру остаће затворене до уторка, рекао је један извор из централне банке те земље, што значи да банке неће радити целе ове недеље и да су затворене од кад је усвојен спорни европски план за помоћ Кипру који је захтевао опорезивање штедних улога.
Кипарска централна банка издала је декрет по коме банке остају затворене сутра и прекосутра, а пошто је на Кипру понедељак празник, то значи да банке неће бити отворене до уторка.
Скупштина Кипра је јуче одбила предлог закона на основу којег би се улагачима у банкама - грађанима и предузећима, домаћима и странцима, наплатило до 10 одсто једнократног пореза на њихове штедне улоге.
Пропаст те идеје евро-зоне и ММФ за смањење дефицита државног буџета Кипра, угрозила је читав пакет међународне помоћи тој држави да избегне несолвентност.
Прошлонедељна најава опорезивање улога у банкама на Кипру је изазвала панику улагача који су почели да извлаче новац из банкомата пошто су банке затворене.
Увођењу таквог пореза се успротивила и Русија, а председник Владимир Путин оштро опоменуо ЕУ, јер Руси и њихове фирме на Кипру држе око 20 милијарди евра, те би порезом изгубили око две милијарде

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου