Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Због агресивности друга из одељења, деца не иду у школу

БЕОГРАД- Ученици III/5 одељења основне школе „Бранко Радичевић“ у Батајници већ десетак дана не иду у школу, због, како родитељи деце тврде, агресивности једног ученика тог одељења, а у Школској управи (С СУ) Београд истичу да је школа добила предлог мера за пружање додатне подршке овом ученику.
deca Због агресивности друга из одељења, деца не иду у школу„Родитељима је на састанцима објашњено да ни школа ни министарство не исписују ученике из школе“, наводи се у изјави начелнице С СУ Гордане Цветковић поводом одлуке родитеља да децу не шаљу у школу, јер нису безбедна.
У саопштењу начелнице истиче се да је С СУ Београд у октобру 2012. године упозната с проблемом, када је школа добила предлог мера за пружање додатне подршке овом ученику.
Од јануара су одржана два састанка са тимом школе, два заједничка састанка са родитељима ученика и два састанка с представницима осталих родитеља.
Просветни саветници, заједно с представницима Мреже подршке инклузивном образовању, два пута су били у школи, присуствовали часовима, разговарали с ученицима у одељењу на часу одељенског старешине, обављали саветодавни рад са личним асистентом, учитељем, стручним сарадницима и директором, истиче се у саопштењу.
„На свим овим састанцима договорене су конкретне мере које су почеле да се примењују и које су почеле да дају резултате. У решавање проблема укључила се Јединица за превенцију насиља-ментор ове школе која је у пројекту Школа без насиља“.
Међутим, како се наводи, родитељи се, ипак, одлучују на бојкот, иако то на састанцима као начин решавања проблема нису помињали, наводи се у саопштењу и истиче да је 19. марта С СУ Заштитнику грађана доставила комплетну документацију о свом поступању.
Након почетка бојкота наставе, градска просветна инспекција је обавила ванредни инспекцијски надзор, а записник о томе достављен је школи, новоди се у изјави Цветковићеве.
Од 11. марта 25 ученика одељења III/5 не похађа наставу и не борави у просторијама школе, јер шест месеци, практично од почетка школске године, трпе различите облике физичког и вербалног насиља ученика П.Г, навели су родитељи у допису Танјугу.
„Агресивност овог ученика огледа се у свакодневним инцидентима (туче, псовке, прекидање наставе), усмереним према друговима и другарицама из разреда, али и према учитељу, коме је ово прва генерација ђака“, наводи се у писму.
Ученик је у септембру прошле године премештен из Нових Бановаца у ову школу, а родитељи истичу да су се на овај корак одлучили због бриге за безбедност њихове деце, јер су неколико месеци изложени физичком и вербалном насиљу, али и због нереаговања надлежних.
Како наводе, за помоћ су се обраћали директорки школе Марији Ђурић, начелници Школске управе града Београда, Градском центру за социјални рад – Земун, Заштитнику права грађана.
Обратили су се и УНИЦЕФ-у, јер, како тврде, школа добија средства као учесник програма „Школа без насиља“, затим Управној инспекцији, полицији, Центру за права детета са жељом да се проблем реши и да се насиље заустави.
„Повређују и права нас родитеља да бирамо безбедну средину за боравак наше деце, тако што на нас врше притисак да деца треба да остану у одељењу са учеником П.Г. и тако наставе да трпе свакодневна, вишемесечна, злостављања“, наводи се у допису.
Родитељи истичу да су покушали да пребаце децу у друге две основне школе у Батајници, али су те школе, како тврде, добиле упутства да не дозволе упис ових ученика.
Танјугу је, у настојању да добије више информација из школе, речено да директорка није ту и да покуша сутра

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου