Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Грци иду са Коридора

koridor Грци иду са Коридора
(Фото: Новости)
Београд – Уколико се грчке компаније повуку са Коридора 10, Србија би могла да изгуби 66,9 милина евра за финансирање деоница на југу земље. Према речима директора предузећа „Коридори Србије“ Дмитра Ђуровића, Влада Грчке размишља о томе да повуче већи део донације од укупно 88,7 милиона евра из фирме „Хеленик план“, која гради ауто-пут од Доњег Нерадовча до Левосоја.
„Грчка влада је одлучила да, због ситуације у којој се налазе, повуче инвестиције за пројекте који нису у току“, каже Ђуровић.
„Већ је готово 63 одсто деонице од Доњег Нерадовца до Српске Куће, чија је вредност 21,8 милиона евра. Међутим, предвиђена је градња од Српске Куће до Левосоја у вредности 39,9 милиона евра и та деоница би могла да изгуби извор финансирања. Угрожено је и 27 милиона евра из ове фирме, чију намену је тек требало одредити. Ако се то деси, позваћемо остале институције и европску банку у помоћ.“
На Коридору 10 под ризиком су и радови на још три деонице – код Владичиног Хана, тунел Банцарево, као и Чифлик – Пирот, истакао је шеф делагације ЕУ у Србији Венсан Дежер. Он је од Министарства саобраћаја и предузећа „Коридори Србије“ затражио јасан план о роковима за завршетак овог коридора.
„Има потешкоћа у градњи Коридора 10 у вези са пројектовањем, експропријацијом и административним препрекама, које успоравају добијање дозвола“, рекао је Дежер.
„Важно је и да Србија заврши реструктурисање јавних предузећа, попут ‘Јата’ и ‘Железница Србије’.“
Министар саобраћаја Србије Милутин Мркоњић истакао је да се у петак састао са представницима двадесет европских амбасада и међународних финансијских институција и због спорног финансирања обилазнице око Београда.
„Европске банке имају предност, ако желе да финансирају наставак обилазнице“, рекао је Мркоњић.
„За друге ауто-путеве, попут Коридора 11, за које европске и централна банка не дају кредите, морамо да преговарамо са Кинезима, или са било ким ко је спреман да да повољан зајам. Исти је случај и са руским кредитом намењеним железници. Очекујемо да ће Коридор 10 у Србији, бити завршен за две до три године.“
Дуг „Јата“
Цео дуг „Јат ервејза“, који је у фебруару износио око 170 милиона евра преузеће држава, рекао је министар саобраћаја Милутин Мркоњић, најављући да ће та авио-компанија добити и нови менаџмент.
„Битно је да је држава преузела обавезу да цео дуг стави на своја леђа“, рекао је Мркоњић.
„Не можемо да трошимо време на процене ко је крив и да опет забијамо главу у песак. Нови менаџмент ‘Јата’ ће имати задатак да компанија до краја године послује на ‘позитивној нули’.“

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες